2024. május 28. - Emil, Csanád

Radnóti szobrot avattak

Felavatták Radnóti Miklós egész alakos bronz szobrát - Gyurcsek Ferenc martfűi művész alkotását - kedden Szegeden, a költő nevét viselő gimnázium előtti téren.
2010. augusztus 31. kedd 16:16 - HírExtra
A ötnegyedes méretű mű a maga nemében páratlan, az első olyan hazai köztéri alkotás, amely a fiatal költőt - Radnóti Miklós huszonegy esztendős volt, amikor beiratkozott a szegedi egyetemre - későbbi feleségével, Fannival együtt ábrázolja.

A szobor felállítását - a költő születésének tavalyi centenáriumához kapcsolódva - a középiskola kezdeményezte. Radnóti Miklós nevét Szegeden utca, intézmény őrzi, emléktáblái láthatók egykori lakóhelyein és egy szerény domborműves tábla a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban.

Szeged irodalmi nagyjainak: Juhász Gyulának, Tömörkény Istvánnak, József Attilának és Móra Ferencnek egész alakos szobrai már régóta díszítik a város közterületeit. E kőbe faragott és ércbe öntött irodalmi társaságból mostanáig azonban hiányzott Radnóti Miklós, aki egyetemi hallgatóként egykor a Tisza-parti városban ért lázadóan eredeti költővé.

Az önkormányzat országos tervpályázatot írt ki a szobor elkészítésére. A zsűri a beérkezett pályaművek közül választotta ki a Munkácsy-díjas Gyurcsek Ferenc tervét. A 220 centiméter magas szobrot, amely a fejét kedvese vállára hajtva ábrázolja Fannit korabeli fényképek segítségével mintázta meg a művész.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását