2024. április 24. - György

Underground csapatok a magyar dal napján

Igazi underground supergroup áll össze a magyar dal napján, szeptember 12-én a fővárosi Gödör Klubban: az Időtlen Zenekar nevű alkalmi formációt az egykori URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó és Sziámi tagjai alkotják, és e csapatok dalait fogják játszani.
2010. augusztus 28. szombat 14:04 - HírExtra
"A mostani felkérés egy Sziámi-koncertre szólt a magyar dal napjára, szeptember 12-re, de azt nem vállaltam, mert a különleges tehetségű gitáros, Gasner János tavalyi halálával a Sziámi zenekarnak vége. Viszont rögtön beugrott, hogy a koncert napja szinte egybeesik az első URH-fellépés harmincadik évfordulójával.

Ezért megbeszéltük Bárdos Deák Ágival és Menyhárt Jenővel, hogy csinálunk egy alkalmi társulást Időtlen Zenekar néven, amelyik játssza az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi és az Európa Kiadó dalait" - mondta Müller Péter Sziámi énekes-szövegíró.

Az URH zenekar 1980. szeptember 13-án, a budapesti Kulich Gyula - azelőtt és ma újra Kálvária - téri pszichiátriai klinika udvarán mutatkozott be, mintegy kétszáz néző előtt. A magyar rockzene egyik legnagyobb hatású zenekara 1980-81-ben csupán fél évig létezett.

A magyar dal napján fellépő Időtlen Zenekarban Bárdos Deák Ágnes (egykor Kontroll Csoport, Sziámi-Sziámi) énekel, Horváth Bálint (Sziámi) billentyűs hangszereken játszik, Markó Tamás (Sziámi) basszusgitározik, Menyhárt Jenő (URH, Európa Kiadó) gitározik és énekel, Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi) énekel, Polgár Péter (Sziámi) gitározik, Újvári János (Kontroll Csoport) szaxofonozik és Bensó Pál dobol, aki a négy együttes egyikében sem szerepelt.

"Úgy látom, hogy bármilyen formációban lenne értelme ennek a korszaknak, tehát alapvetően a nyolcvanas éveknek a dalait tovább játszani. Van is egy csomó fiatal zenekar, amelyik műsoron tart jó néhány ilyen számot" - jegyezte meg Müller Péter Sziámi, aki az idei Sziget fesztiválon színpadra is lépett egy Kontroll- és Sziámi-dalokat is játszó együttes, az Odett és a Go-Girlz! koncertjén. A közelmúltban alakult Image nevű zenekar kifejezetten Gasner János dalainak állít emléket.

Az URH-ból 1981-ben Kontroll Csoport és Európa Kiadó lett, a Kontroll Csoport feloszlása, 1983 után pedig Müller Péter változó felállásokban és nevek alatt (Sziámi-Sziámi, Sziámi Ultrarock, Sziámi TAO, Müller Péter Sziámi, Sziámi Zenei Társulat) zenélt; a kilencvenes években például hét éven át egy Zala megyei faluban.

Az URH 2008-ban újra fellépett a Volt és a Sziget fesztiválon, a Kontroll Csoport hosszú szünet után tavaly ősszel Debrecenben és a Petőfi Csarnokban, majd New Yorkban is koncertet adott, az Európa Kiadó idén májusban a Gödörben kétszer is zenélt, a Sziámi zenekar viszont biztosan nem lép fel többé.

"Gasner János halála után nem akartam mindenáron együttest csinálni. Nálam az a fontos, hogy ha vannak emberek, akikkel jól érzem magam, és tudunk együtt alkotni, akkor lehet zenekar az életemben. Egy ideje rendszeresen fellépek az Isolated-del is, amely a néhai Joy Division emlékét ápolja és Szakcsi Lakatos Béla zongorázik benne" - mondta Müller Péter Sziámi.

Az MTI-nek beszámolt arról is, hogy jelenleg a Baltazár Színház köti le a legtöbb idejét, a társulattal új darabot próbál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását