2024. április 26. - Ervin

Szükségünk van pihenésre!

Vége a nyárnak és a magyarok többsége nem volt nyaralni. Pedig legalább egy hét kikapcsolódásra mindenkinek szüksége van, máskülönben beleőrülünk a munkába, fásultak és ingerlékenyek leszünk. Mi lehet akkor a megoldás?
2010. augusztus 28. szombat 08:49 - Kancsár Edina
Gfk Hungária és az Ipsos közvéleménykutatók május végén publikált felméréséből az derült ki, hogy a magyarok nyolcvan százaléka az elmúlt egy évben nem volt üdülni, hetvenhat százalékuk pedig nem tervezett öt napnál hosszabb nyaralást a következő egy évben sem.

Megkérdeztük Dr. Sebestyén Tamás pszichológust, hogy milyen következményei lehetnek, ha valaki egyáltalán nem szakít időt a pihenésre.

Dr.S.T.:
Előbb utóbb pszichésen telítődik az ember. A munka egy monoton dolog, mert az ember minden nap ugyan azt csinálja, még akkor is, ha alapvetően kreatív a munkaköre. A szervezet egy idő után kimerül: ez olyan, mint ha valaki alvás nélkül élné az életét.

Dr.S.T.: Ha a rengeteg munkát nem pihenjük ki, az színinfarktust, idegösszeomlást, gyomor és szívproblémákat okozhat attól függően, hogy kinek milyen erős az idegrendszere. Néhány évig ki lehet bírni komolyabb pihenés nélkül, de ha ez felhalmozódik, akkor nagy baj történhet.

Egy hetes kikapcsolódás mindenki számára fontos a feltöltődés miatt. Még ősszel is számos külföldi lehetőség van, ahol még garantáltan jó idő várja a nyaralókat. Azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a nyaralás alatt el tudjunk lazulni.



Nem szabad túlszervezni a nyaralást!

Ha a tengerpart mellett is úrrá lesz rajtunk a teljesítési kényszer, akkor ugyan olyan fáradtan fogunk visszatérni a mókuskerékbe, mint ahogyan elmentünk. Nem szabad túlszervezni a pihenést, néha azzal tesszük a legjobbat, ha csak úgy sodródunk az árral és mindig azt tesszük, amihez épp kedvünk van.

Dr.S.T.: A pihenés nem azt jelenti, hogy elmenekülünk, hanem hogy aktívan eltöltünk néhány napot. Persze ez nem egyenlő a sporttal, azt kell csinálni, ami épp jólesik. Pihenés az, amikor olyan társaságban vagyunk, ahol jól érezzük magunkat és annak aktív részesei vagyunk.

Dr.S.T.: Vannak olyanok, akik a nyaralás alatt is állandóan menni akarnak, mert azt szokták meg. De, ha ehhez jól kialusszák magukat, akkor nincs is ezzel semmi probléma, hiszen más levegőn és más környezetben teszik mindezt, tehát ki tudnak kapcsolni közben. Ha valaki nem kíván társaságba menni, akkor maradjon egyedül egészen addig, amíg nem kezd emberek közé vágyni. Mert egy egészséges, kipihent lélek alapvetően társaságkedvelő.

Ki kell szakadni a mindennapi rutinból

Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy…
… A szenvedély-betegségek kialakulása és a pihenés hiánya között szoros kapcsolat van.
… Az elhízás és az aktív pihenés hiánya között szintén szoros kapcsolat van.
… A testi rokkantság kialakulása és a pihenés hiánya között ok-okozati összefüggés van.
… Ha az embereknek több idejük van pihenésre/regenerálódásra, akkor kevésbé lesznek testi-lelki betegek.
Akik nem engedhettek meg maguknak egy hosszabb szabadságot, fontos hogy valami módon mégis találjanak alkalmat a kikapcsolódásra. A célnak akár egy kisebb belföldi utazás is megfelelhet. Ha anyagilag, vagy időhiány miatt erre sincs lehetőségük, akkor a „vénasszonyok nyara” is tökéletesen alkalmas lehet az otthon eltöltött szabadsághoz.

A kulcs az, hogy tervezzünk magunknak olyan változatos programokat, ami már ki tud szakítani bennünket a megszokott rutinból. Változatos program lehet egy kirándulás, kerékpározás, vagy bármely olyan program melyet élvezettel csinálunk.

A lényeg, hogy kikapcsoljuk az agyunkat és ne gondoljunk a munkára. Van, akit az aktív pihenés, vagy egy jó könyv elolvasása tölt fel. Tehát lényegében mindegy, hogy melyik alternatívát választjuk, csak az számít, hogy érezzük jól magunkat közben!

Mi a véleménye a néhány napos nyaralásokról: elég annyi idő a feltöltődéshez?

Dr.S.T.: Sajnos nem sokat ér. Minimum két hét, de valójában inkább három hét szükséges ahhoz, hogy az ember teljesen regenerálódjon. Az idegrendszerünknek, a szívünknek, az immunrendszerünknek és az egész szervezetünknek szüksége van a kiadós pihenésre.

Ha a szabadidőnk az estékre és a hétvégére korlátozódik, akkor sincs minden veszve. Van, aki erre az alkoholt és a szórakozást választja… De mondanunk sem kell, hogy nem ez a legjobb megoldás.



Milyen következményekkel járhat, ha valaki csak úgy tud kikapcsolni, ha szórakozni/iszogatni megy?

Dr.S.T.: Ezzel az a baj, hogy a gőzt lehet, hogy kiengedi, de közben nem pihen. Egy fiatalabb szervezet néhány évig elviseli ezt, de harmincöt-negyven éven túl nem annyira. Utána már vigyázni kell, mert rengeteg infarktus alakul ki éppen emiatt.

Dr.S.T.: A gyomorfekélytől kezdve a bélproblémákig, minden előfordulhat. Tehát nem igazi pihenés egy bulizás vagy iszogatás, csak egy átmeneti kikapcsolódás. Lehet ezt csinálni egy darabig, de nem hosszútávon.

Hétköznapi pihenés

Hétköznap is kiereszthetjük a gőzt, ha megszakítjuk a napi rutint egy kávé vagy egy tea melletti csevegéssel, egy nyugodt ebéddel, vagy vacsorával. Esténként egy illóolajos fürdő is csodákra képes, illetve bármilyen számunkra kedves tevékenységgel ugyan ezt az eredményt érhetjük el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását