2024. május 19. - Ivó, Milán

A jövő reménységei?

Egyetlen megoldás a több diploma, enélkül nem lesz ember az emberből. Nem Laura az egyetlen, aki így gondolja. Sztorink fiktív, mégis életszagú.
2010. augusztus 21. szombat 08:32 - Győry S. József
Felvettek! Szívem még most is hevesen kalapál, bár ez nem az az érzés, ami heteken keresztül lidércálmaimat okozta. Szobám még mindig a lelkem pár perccel ezelőtti összevisszaságát tükrözi: a szétdobált üvegek, cigarettacsikkek a felejtés romhalmazai. De már vége. Ideje takarítani, hiszen minden megváltozott ettől a pillanattól kezdve.

Telefonomon itt a világot jelentő SMS! Senki sem kételkedhet bennem, bárkinek bizonyíthatom, hogy érek valamit. Amint belépek az egyetem kapuján, kinyílik előttem a világ. Persze nem kell sokat tanulnom, lényeg hogy legyen egy akármilyen eredményű diplomám és majd egy jó állásom. A buli tehát folytatódik.

Laura telefonját a piszkos ruhakupacra hajította - mely alatt az ágya rejtőzött - majd az ablakon beszűrődő napfényben tündértáncra kelt. Bölcsész lesz. A kis Laura hazatért; a rózsaszín, ám kissé büdössajt szagú álomvilágába.

Mindig is tudtam, hogy több rejlik bennem, mint a többi, reménytelenül fantáziátlan emberben. Értek is hozzájuk, bárki megmondhatja. Nem egy, nem tíz ismerősömmel füveztem, ami segítette a beszélgetéseinket: megismerhettem ezeknek a szerencsétleneknek a lelkivilágát. Céltalan lézengők ezek, hiszen milyen ember az, akinek a mai világban nincsen legalább két diplomája?

Most tizennyolc éves vagyok, jövőre jelentkezem még egy szakra, tehát huszonhárom évesen két diplomás ember leszek, legalább három, középfokú nyelvvizsgával. Most is van egy, apám fizette, a pénz nem számít. Két év alatt le is tettem. Többen mondták, hogy ez hosszú idő, de valahogyan nem érdekelt a nyelvkönyv feletti görnyedés. Az a lényeg, hogy meglett addigra, amíg kellett. Nem?

A kis Laura tovább álmodott

Elképzelte magát - mi több, szentül hitt eljövetelében - a saját külön bejáratú álompasija mellett. A külső számít, de a nagybetűs FÉRFI azért legyen két méter körüli, sportos testalkatú, szexin borostás, latin macsó, egy tűzpiros Ferrari volánja mögött. Előny, ha az illető vállalatigazgató, vagy egyszerűen csak egy örökös. Végülis miért ne kelteném fel az érdeklődését? Egy alternatív zenét kedvelő, legalább kétdiplomás, a szexben igen járatos dekoratív fiatal lány minden férfi fantáziáját megmozgatja.

Még mindig álmodott.

Diploma, pasi kipipálva. Mivel egészen nyilvánvalóan gazdagok leszünk, a lakás - luxusvilla - sem kérdéses. A munka pedig? Azt csinálok majd, amit akarok, hiszen már egészen biztos, hogy diplomás leszek. Leginkább író lennék, annyi mondanivalóm van és tudok is írni. Legszívesebben a párkapcsolatokról írnék, igazi szaktekintély lennék, az egészen biztos. Annyi barátnőmnek segítettem a lelki problémáim megoldásában...

És nem ébredt fel.

Anya is büszke lenne rám, ha élne. Nem mondom azt, hogy apa nem az, de ő nem ebben a mai világban él. Milyen dolog az, hogy diplomás ember létére vízvezeték szerelő? Állandóan dolgozik - ráadásul valami alja fizikai munkát - bár igaz, azért egy-egy jobb hónapban havi félmillió forintot is hazahoz. Azt szokta mondani, hogy túlképzik az embereket, rövid időn belül az utcaseprő is diplomás lesz. Talán irigykedne? Nem tudom. De az egészen biztos, hogy nincs igaza! Majd rájön, hogy az az igazság, amit én szentül hiszek: ha nem lenne az, akkor valami nagy baj lenne a világgal. Miért csapna be az oktatási rendszer? Én hiszek benne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását