2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mitől haltak ki a mamutok?

Amerikai tudósok egyre közelebb kerülnek a mamutok kipusztulása titkának megfejtéséhez. Remélik, hogy a mamut szőrének vizsgálata választ adhat arra a kérdésre, vajon klímaváltozás, éhes neandervölgyi ősemberek vagy valami egészen más okozta-e kihalásukat
2007. október 3. szerda 12:45 - Hírextra

A szőrszálak ugyanis jó állapotban fennmaradt DNS kiváló forrásai lehetnek - mutattak rá amerikai kutatók a Science tudományos folyóirat legújabb száma által közölt tanulmányban. Eddig már sok kísérletet végeztek, hogy megfagyott állatok testéből vagy szőrszálgyökerekből DNS-t nyerjenek, de gyakran kiderült, hogy az vagy szennyezett vagy pedig használhatatlan volt.

"Fontos, hogy egy állat genetikai felépítését röviddel a kihalás előtti állapotában ismerjük meg" - mutatott rá Stephan Schuster, a Pennsylvania Állami Egyetem molekuláris biológusa. Az egyetem kutatói állatok különböző csoportjainak kölcsönös kapcsolatait vizsgálják, mindenek előtt azokét, amelyeket kihalás veszélye fenyeget. Akkor ugyanis előre látható lenne, hogy hasonló sors vár-e rájuk - mondta a tudós és hozzátette: "Meg akarjuk fejteni a titkot, hogy ezáltal folyamatosságában ismerhessük meg a fajták evolúcióját".

Kísérleti alanyokként szóba jöhetnek egyes példányok olyan természetkutatók gyűjteményéből, mint Charles Darwin és Alexander von Humboldt.

A tudósok eddig holt anyagnak tartották a szőrzetet és a szőrszálaknak csak a felismerhető gyökereit használták fel kísérleteikhez. Ezenközben a szőrszál kemény kreatin rétege "biológiai plasztik anyagként hat, megvédve a DNS legnagyobb részét" - mutatott rá Webb Miller biológia professzor, a tanulmány társszerzője.

Egyes szőrszálak, amelyeket ilyen vizsgálatnak vetettek alá, akár 50 ezer évesek is lehettek. Kísérletet végeztek az első, okmánnyal bizonyított maradvánnyal, az úgynevezett Adam mammuttal, amelyre 1799-ben akadtak rá paleontológusok és amelyet 1804 és 1806 közt ástak ki a tartósan fagyott talajból.

"Szándékunkban áll felhasználni szőrszálakat és egyéb kreatint tartalmazó testrészeket, mint karmok és szarvak, hogy megfejtsük a sok-sok évvel ezelőtt élt populációk titkait. Azok üzenetet juttathatnak el hozzánk a múltból, amelyből megtudhatjuk, hogy mire lett volna szükségük a túléléshez" - szögezte le Schuster. Hozzáfűzte azonban: a DNS titkának megfejtése még nem jelentené azt, hogy az állatokat klónozni vagy akár újra tenyészteni is lehet. Ez "tudományos képzelődés" lenne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását