2024. május 16. - Mózes, Botond

Átmeneti otthonokat alakítanak ki Edelényben

Átmeneti otthonokat alakít ki a Borsod megyei Edelényben a Magyar Vöröskereszt, a felújított szolgálati lakásokban a legrászorultabb árvízkárosult családok kaphatnak majd helyet.
2010. augusztus 14. szombat 16:25 - HírExtra
A borsodi kisvárost idén májusban és júniusban árasztotta el a Bódva, amikor a folyó rekordvízállásokkal tetőzött.

A Magyar Vöröskereszt az első pillanattól kezdve jelen volt a településen, 35 millió forintos beruházásának köszönhetően a legrászorultabb árvízkárosult, fedél nélkül maradt családok lakhatásában segít a szervezet. A 35 millió forint a Tesco vásárlóinak adománya, amely összeg a 200 forint értékű adománygyűjtő kártyák vásárlásával gyűlt össze - ismertette Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, hozzátéve, hogy ő maga is ellátogatott már az árvíz idején Edelénybe, azóta pedig folyamatosan tartják a kapcsolatot.

Mint mondta, a jelen beruházás nagy segítség az árvíz miatt bajbajutott és otthon nélkül maradt családok lakhatásának biztosítására, még a hideg napok beállta előtt. A későbbiekben pedig további segítséget jelenthet a rászoruló edelényiek számára.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezet csak Edelényben további 150 rászoruló árvízkárosult család házának újjáépítésében segédkezik majd. Különböző építőanyagokat (tégla, cserép, cement) vásárolnak számukra, illetve az ingóságok pótlásával is segítik a lakosságot - tette hozzá.

Molnár Oszkár, edelényi független polgármester az MTI-nek azt mondta: a Magyar Vöröskereszt és a Tesco üzletlánc - közvetve pedig az adakozó vásárlók - segítségével hat edelényi rászoruló család költözhet be a helyi, volt ÉMÁSZ telepen található lakásokba a felújítás után.

Minderről a jövő heti képviselő-testületi ülésen döntenek majd. A testületi döntést követően két héten belül kezdődhet a munka - hangsúlyozta.

Az épület a felújítást követően - még a tél beállta előtt, a tervek szerint októberben - olyan rászoruló családoknak nyújthat átmeneti otthont, akik az árvíz miatt elveszítették lakásukat, vagy a hideg idő beálltáig biztosan nem tudják megoldani házaik lakhatóvá tételét - ismertette.

A Bódva-parti városban több mint 300 ingatlant érintett közvetlenül az árvíz, s 20 fölött van már azoknak a lakóházaknak a száma, amelyek vagy azonnal összedőltek, vagy az ár elvonulása után váltak lakhatatlanná.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását