2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ritkaságnak minősülő szerzői jogi per indul Kínában

A kínai jogérvényesítésben ritka lépésre szánta el magát a helyi kalózkodás elleni szervezet: szerzői jogi pert indított több weboldal mellett az egyik legnagyobb helyi fájlcserélő oldal ellen is. A jogvédők egy nemrég bemutatott kínai alkotás illegális letöltése kapcsán léptek fel.
2010. augusztus 13. péntek 15:08 - HírExtra
Az ipari társadalmak közül valószínűleg Kína az, amely a legkevesebbet tesz a szellemi tulajdonjogi jogsértések ellen. A TorrentFreak beszámolója szerint azonban most egy ritka lépésként a helyi filmipari jogvédelmi szervezet, a China Film Copyright Protection Association (CFCPA) szerzői jogsértési pert indít az ország talán legnagyobb fájlcserélő oldala, a VeryCD ellen.

A szervezet az Ip Man 2 című harcművészeti film illegális terjesztése kapcsán nyújtott be keresetet az alkotás szerzői jogait birtokló stúdió, a Dasheng International Media (DIM) képviseletével együttműködve. A kereset szerint a film egy héttel az áprilisi bemutatót követően már letölthető volt a VeryCD oldalán keresztül, ráadásul az illegális letöltések száma május elejére elérte a 10 milliót. A jogvédők és a stúdió becslése szerint a letöltések legalább harmada kiesett bevételnek minősíthető, így a jogtulajdonos mintegy 100 millió jüan (USD 14,7 millió) összegű kárt szenvedett el.

A stúdió képviselője szerint évente 110 kínai film kerül a belföldi mozikba, de ezek közül alig 13 hozza vissza a gyártási költségeket. A filmek 90 százaléka csak veszteséget termel, így ilyen körülmények között elengedhetetlen a kalózkodás elleni fellépés. A CFCPA adatai szerint a 18 és 35 év közötti korosztály több mint 50 százaléka választja az illegális filmnézési lehetőségeket. Ők évente átlagosan több mint harminc kalózfilmet néznek meg.

A kalózkodás elleni szervezet két további weboldal ellen is eljárást indít, amelyek a többszöri hivatalos figyelmeztetés ellenére is internetkávézók illegális tartalomszolgáltatóiként üzemelnek. Várható, hogy a kínai jogvédők az érintett internetkávézók ellen is keresetet nyújtanak be.

Forrás: HENT
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását