2024. május 6. - Ivett, Frida
Hamarosan hazánkba látogat a Dalai Láma. Rengetegen várják érkezését, viszont azt már kevesen tudják, hogy miféle előkészületekkel járnak Őszentsége látogatásának előkészületei. Erről kérdeztük Izing Róbertet, a látogatást szervező bizottság sajtóreferensét.
2010. augusztus 13. péntek 17:39 - Oravecz Diána
Mikor és minek a kapcsán merült fel először, hogy a Dalai Láma tíz év után újra Magyarországra látogat?

Dalai Láma
A „dalai láma” címet jelenleg a spirituális vezető következő reinkarnációjának adományozzák (például: a 14. dalai láma következő reinkarnációja a „15. dalai láma” titulust fogja viselni).

A dalai láma halálát követően a szerzetesek keresésbe kezdenek egy kis gyermek, a láma reinkarnációja, avagy a yangsi (yang srid) után. A reinkarnáció fő jelének azt tartják, ha felismeri a megelőző dalai láma személyes tárgyait. A reinkarnáció keresése általában több évet vesz igénybe. A reinkarnációt ezután Lhászába viszik, hogy a többi láma tanítsa. (wikipédia)
A különböző buddhista egyházak és Tibetet segitő szervezek már régóta szerették volna meghívni Őszentségét. Az elmúlt öt évben szinte folyamatosan próbáltuk tető alá hozni a látogatást. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a meghívásokat azért nem könnyű realizálni. Ehhez nagyon sok feltételnek kell megvalósulnia.

Azt viszont nagy örömmel újságolhatom, hogy a kétnapos tanításból, a vasárnapira már elfogyott tízezer jegy, szóval már kirakhatjuk a ’megtelt’ táblát. A szombati napra jegyek még korlátozott számban vásárolhatóak.

Mi az oka annak, hogy Őszentsége csak hazánkba látogat el egész Európán belül?

Őszentsége folyamatosan úton van. Ha csak a tavalyi évet nézzük, akkor is 4-5 európai országba látogatott el, sőt még idén, év elején is járt Szlovéniában és Svájcban is. De valóban, az év hátralévő részében, nagyjából májustól kezdve csak hazánkra fókuszál.

Magyarország, a tibetiek szempontjából különösen érdekes, mivel az európai átlaghoz képest itt sokkal nagyobb arányban találhatóak tibeti-buddhista egyházak. Ennek hosszú évtizedekre visszamenő előzményei vannak.

Egy ilyen esemény komoly előkészületekkel jár. Ki tudná-e emelni közülük a legfontosabbat?

Legelőször is az anyagi feltételeket kellett megteremteni. Annak ellenére, hogy ez nem egy profitorientált vállalkozás, természetesen ennek is vannak költségei. Elég, ha csak azt említem, hogy  a Budapesti Sportaréna, vagy bármelyik más helyszin kétnapos bérleti díja tizmillió forinra rúg. De ez csak a költségeknek a töredéke.

Ki fogja Őszentsége védelmét biztositani?

A Magyar Állam fog gondoskodni a Dalai Láma biztonságáról.

Az előkészületek mely területei tartoznak Önhöz? Mi okozza munkája során a legnagyobb nehézségeket?

A Dalai Láma sajtóreferensének lenni rendkívül könnyű feladat, hiszen nem kell az újságirók figyelmére vadászni, inkább az ellenkezője valósul meg: rengeteg kérés érkezik hozzánk exkluziv interjúkkal, beszámolókkal kapcsolatban. De sajnos nem tudunk minden igényt kielégíteni. Nagyon kevés újságirónak adatik majd meg, hogy szemtől szembe ülhessen le Őszentségével.

Nagyon be kell osztani a Láma idejét, amit a tikársága rettentő szigorúsággal meg is tesz. De lesznek sajtótájékoztatók, melyeknek keretében, azoknak, akik szerencsések és rájuk mutat a sajtótájékoztatót vezető úriember, feltehetik majd a kérdésüket.

Egy korábbi interjúban olvasható, hogy ön már 10 éve ismeri személyesen Őszentségét. El tudná mesélni megismerkedésük történetét?

Tíz éve, amikor Őszentsége itt járt, én is jelen voltam a tanításán. A személyes találkozó akkor még nem történt meg, csak 2006-ban, amikor egy dokumentumfilmet készítettem a kollégáimmal Tibetben, a tibeti száműzött társadalomról. Akkor sikerült személyesen találkoznunk. Nagy megtiszteltetés, hogy a Dalai Láma titkárságának a munkáját segíthetem.

Öszentsége valóban úgy gondolja hogy Magyarországon van a Föld szívcsakrája?

Őszentsége valószínűleg így gondolja, de erről inkább őt magát kéne megkérdezni. Bár ha jól tudom, már járt Dobogókőn, amelyet különleges helynek tart, de erről többet nem merek mondani.

Mit gondol, hogy kiknek szól az üzenete?Mit tanulhatunk tőle, mi magyarok?

Ebből a szempontból, nem emelném ki külön, hogy magyarok vagyunk. Az ő tanításai egyetemesen szólnak mindenkihez. Magamban ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy azt próbálja megmutatni Őszentsége,melyek a fontos dolgok valójában az életben, illetve, hogy hogyan lehetne helyesen, helyesebben élni az életünket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását