2024. május 18. - Erik, Alexandra

LMP: Ne Juhász legyen a GVH elnöke!

Az LMP tiltakozik, amiért Orbán Viktor miniszterelnök Juhász Miklóst jelölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének. Az ellenzéki párt arra szólítja fel a kormányfőt, hogy jelöljön alkalmasabb embert a GVH élére.
2010. augusztus 9. hétfő 20:11 - HírExtra
Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írja: a Fidesz sajátos személyzeti politikájának újabb példája Juhász Miklós jelölése, mivel a neve a versenyjoggal kapcsolatos eljárásokban és a szakterületet érintő tudományos életben ismeretlen, sőt, ügyvédként sem képviselt versenyhivatali ügyekben egyetlen céget vagy magánszemélyt sem.

Juhász Miklós életrajzában az egyetlen kapcsolódási pont a versenyjoggal az, hogy a pénzügyi felügyelet tíz éve bennfentes részvénykereskedelem miatt megbírságolta - olvasható a közleményben.

A politikus emlékeztet: Juhászt 1999-ben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megbüntette, amiért nem jelentette be, hogy egy olyan cég részvényeiből vásárolt, amelynek ő volt a felügyelőbizottsági elnöke.

Az LMP közleménye hozzáteszi: "szerencsére Sólyom László egykori államfő az Alkotmánybírósághoz fordult a versenytörvény módosítása miatt", ez lehetővé tette volna, hogy a versenyhivatal távozó elnökével együtt "lapátra tegyék" a hivatal két alelnökét is.
Juhász Miklós jelölése miatt az MSZP pénteken arra szólította fel a Fideszt, hogy fejezze be "a hónapok óta tartó tisztogatást" az állami szervezeteknél, "a szakmailag tökéletesen alkalmatlan pártkatonáitól" pedig kímélje meg az országot.

Aggályának adott hangot a jelölés miatt hétfőn a Transparency International is.

A korrupcióellenes civil szervezet nyílt levélben fordult Schmitt Pál államfőhöz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azt kérve, fontolják meg Juhász Miklós jelölését, illetve kinevezését, mert "a korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak".

A GVH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását