2024. április 26. - Ervin

Turisztikai erővonalak Európában

Törökország egyre inkább vonzza a külföldi turistákat, akik újabban nem szívesen mennek Spanyolországba, vagy Görögországba a takarékossági intézkedések miatt immár rendszeressé váló - olykor heves utcai összecsapásokkal is járó - tiltakozó akciók okozta kellemetlenségektől tartva.
2010. augusztus 8. vasárnap 11:50 - HírExtra
"Törökországnak, mint legfőbb déli versenytársainak, megvan mindazon adottsága, ami idevonzza a külföldieket, csak olcsóbban" - mondják antalayai vendéglősök. Ezt alátámasztják a statisztikai adatok: a török idegenforgalmi minisztérium adatai szerint júniusban hét százalékot meghaladó mértékben 3,5 millióra nőtt a Törökországba látogató vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest.

Az első hat hónapban a növekedés a kilenc százalékot is felülmúlta, 11,5 millióan keresték fel az országot. A bevételek 7,4 százalékkal rekordra, 4,5 milliárd euróra nőttek idén a második negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Ezzel szemben az adósságválság és a sorozatos sztrájkok sújtotta Görögország - amely egy-két évvel ezelőtt a legkedveltebb európai úti célnak számított - kénytelen tudomásul venni, hogy elmaradoznak a vendégek: az ország 240 milliárd eurót kitevő GDP-jének nagyjából 20 százalékát adó szektor bevételei az idén 7-8 százalékkal csökkenhetnek, miután tavaly - a válság miatt - már amúgy is 10 százalékkal zsugorodtak. Bár a szállodák mérsékelték áraikat, visszaesőben a két legfontosabb piacról, Nagy-Britanniából és Németországból érkezők száma. Halódik a belföldi turizmus is a megszorító intézkedések miatt.

Az első félévben 3 százalékkal kevesebben látogattak a mediterrán országba mint tavaly, a nyári szezon beindultával, illetve a jelentős árkedvezményeknek köszönhetően kissé javult ugyan a helyzet. Mindamellett a szakma nem számít komolyabb növekedésre a beutazók számában a tavalyi nagyjából 15 millióhoz képest.

Spanyolországban is komolyan tartanak az idegenforgalmi bevételek csökkenésétől, mert ott is napirenden vannak a munkabeszüntetések a megszigorító intézkedések miatt. Sztrájkoltak már a vasutasok, a metródolgozók, a közalkalmazottak, és most a légiirányítók szakszervezete készül letenni a munkát augusztus közepén. Számítások szerint csupán Nagy-Britanniában háromszázezer turistát tántoríthat el a sztrájk.

Különösen a németeknek és a briteknek köszönhetően az idén nő a városi turizmus, ugyanakkor a tengerparton pihenők száma csökken, mert olcsóbbá vált Törökország és Egyiptom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását