2024. április 20. - Tivadar
Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap újonnan megválasztott elnöke lapunknak kifejtette legfőbb célkitűzéseit és azt a szemléletet, miszerint az alkotás támogatása fontosabb, mint a tömegek fesztiválokkal való szórakoztatása.
2010. augusztus 7. szombat 09:06 - Fontos Erzsébet
Elégedett azzal a helyzettel, ahogy átvette az NKA elnökségét?

Elődöm, Harsányi László az elnöki poszt átadása-átvétele végén szabad beszélgetés keretében kinyilvánította boldogtalanságát, miszerint ilyen állapotban kell átvennem a Nemzeti Kulturális Alap elnöki székét. Ráadásul ő nem is szerette volna átadni ezt a posztot.

A kétmilliárdos elvonás súlyosan érinti az NKA működését. Ez évben már nem írunk ki új pályázatokat, pedig szerettünk volna. Idén a szépírók, alkotói pályázatokra nem adhatnak be alkotói műveket, mert a Márai-program pénzét befagyasztotta a kormány. Ennek ellenére helyben marad az alap, hiszen nyolc milliárd forintból tudunk gazdálkodni.

Miben látja az NKA fő alappilléreit?

Más irányban mozdult el az első elnökségem után átadott NKA. Annak idején Harsányi kinyilvánította azt a célkitűzését, miszerint nagy összegekkel, koncentráltan nagyobb ügyeket kell támogatni. Ez volt az ő koncepciója. Ez abból a szempontból praktikus dolog, mert kevés helyre kell kiosztani a pénzeket.  Ennek ellenére az én prioritásaim más értékek mentén rendeződnek.

Véleményem szerint az elmúlt idők szemlélete nem teljesíti az intézmény alapcéljait, miszerint az NKA a kultúrateremtés, terjesztés és megőrzés intézménye. Ezért nem értettem egyet azzal, hogy kultúrateremtés kapcsán a fesztiválok kapták meg a kiemelkedő lehetőségeket. Ne a fesztiválok kolbász- és a kocsonyateremtése legyen legnagyobb részben támogatásra méltó.

Én elsősorban az alkotásra helyeztem és mai is erre helyezem a hangsúlyt. Szerintem meg kell szülni a filmet, az irodalmi művet, színdarabot és a táncot is. Bármit, amit ez a lehetőségtár magában foglal. Az alkotások megszületése után meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy ezek a produktumok megjelenjenek a nyilvánosság számára. Fontosnak tartom, hogy ne csak a szűk, szakmai elit számára legyenek ezek a művek elérhetők, hanem a nagyközönség számára is.

Az NKA élén mik a legfőbb célkitűzései?


Az alkotás, megjelentetés, terjesztés sorrendjét tartom szem előtt. Számomra másik fontos szempont, hogy a pályázatok elbírálásánál a rászorultságot is figyelembe vegyék. Vannak olyan népszerű szerzők, akiknek minden könyve elkel. Őket nem kell támogatni, hiszen a kiadók kellőképpen szponzorálják az alkotásaikat. Vannak kiemelt kulturális programok, amik eddig extra támogatást élveztek.

Az Alap támogatja:
a) a kulturális ágazat területén a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozását, megőrzését, valamint hazai és határon túli terjesztését;
b) a kulturális ágazatot érintő évfordulókat, fesztiválokat, hazai és külföldi rendezvényeket;
c) a nemzetközi kiállításokon, vásárokon a nemzeti kulturális jelenlét biztosítását, a hazai és külföldi kulturális rendezvényeken, fesztiválokon történő részvételt;
d) a művészeti alkotások új irányzatainak kialakítását, új kulturális kezdeményezéseket, a kultúrával kapcsolatos tudományos kutatásokkal, az épített örökséggel, az építőművészettel kapcsolatos tevékenységeket;
e) a kultúrateremtő, kultúraközvetítő, valamint egyéni és közösségi tevékenységeket, a kiemelkedő szakmai teljesítmények elismerésének díjazását, valamint a szakmai szervezetek által alapított díjakhoz való hozzájárulást;
f) a nemzetközi tagdíjak megfizetését.
(www.nka.hu)
A kuratórium pénzéből a minisztérium és az ideiglenes kollégium döntéseket hozott, ezáltal pénzeket utaltak fesztiválprogramok megrendezésére. Abban a tekintetben még mindig vannak anomáliák, hogy egyes kollégiumoknál elbillen a kurátori döntések egyensúlya. Ezek régi aggályaim, de ezt a problémakört jelenleg is aktuálisnak érzem.

Megint túlsúlyossá vált a Budapestet és vidéket övező szakadék. Meggondolandó az egy-egyes arány, annak eredményére, hogy a fővároshoz, vidék és a hozzá kapcsolódó határon túli magyar kultúra felzárkózhasson.

A 2009-es kollégiumi adatokat nézve a mozgókép kapta a legtöbb pénzt, a legkevesebbet pedig az építőművészet. Ön most a finanszírozás területén belül milyen támogatásbeli arányokat képzel el?

A finanszírozásban aránytalanságok vannak. Ezért örülni fogok annak, ha megfogadják arra vonatkozó tanácsaimat, miszerint az építészeti kollégiumot össze kell vonni a műemléki területtel. Korábban a régészet a műemlékkel volt együtt, ami ezen túl a múzeummal lenne összevonva. Ebből viták keletkezhetnek.

A támogatásbeli összegek az építészet területén azért volt a legkevesebb, mert a hozzá tartozó kollégium feladata nem volt kitalálva. Mostanában nem építkezünk. Számos kollégiumi területen nem merült fel pályázati célként az eszközfejlesztésre való pénzigény. A jövőben ezekre aktívabban kell pályázatokat kiírni.

Ezen túl a mozgókép szakterülete több pénzt fog kapni?

Én csupán ajánlásokat fogalmazok meg. Elvileg a bizottság dönt a pályázatokról. A kezdeményezések a minisztériumból indulnak és nekik is kell jóváhagyniuk. Én a miniszternek vagyok a képmása. Lehetőség van ellenőrizni az elnökséget.

Anno annyit tettem a saját szakmámért, hogy az NKA meghívásos pályázattal a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen az animáció szakos hallgatók a diplomafilmjükre támogatást kaptak. Ez nem jelentett jelentős összeget. Elnökségem alatt ez volt az egyetlen protekcionista kérésem. Minden további nélkül, a mai napig életben tartják ezt a kezdeményezést, és remélem ez a bevett szokás továbbra is folytatódni fog.

Miniszterelnök úr a Nemzeti Együttműködés programját hirdette meg. Ezáltal újra támogathatóak lesznek az egész estés, magyar kultúrából táplálkozó filmek?


Az egész estés filmekhez százmilliós nagyságrendű gyártási támogatás szükséges. A mozgókép kollégiumon belül nem jellemzőek a gyártási munkák, hanem elsősorban forgatókönyvírás folyik. Ajánlani fogom, hogy a mozgókép kollégium átmenjen a Mozgókép Közalapítványhoz, hiszen nem látom értelmét, hogy egy külön kollégium létezik a filmek előkészítésére és gyártási kisegítésére.

Ezt a pénzt tehát ott kellene elosztani, ahol a többi filmtámogatás is történik. Ennyiben függetlenedek a filmvilágtól. Olyan munkákat, amiben dolgoztam, pozíciómból adódóan nem lehet pályáztatni.

Tavaly felkérésre illusztráltam Sebestyén Gyula: Gesta Hungarorum verses eposzát. Ez egy mesekönyv, ami a világteremtéstől kezdve a Trianonig eltelt időszakot öleli fel. Ez az alkotás még nem került kereskedelmi forgalomba, ezért a kiadó bajban van, mert az én illusztrációmmal díszített könyvvel nem lehet pályázni. Ilyen esetekre hivatott a minisztériumi keret. Az égiszem alatt kiadott munka, amihez bármi közöm van, nem kaphat pénzt.

Mennyi az NKA összköltsége, amit pályázatokra fordíthat?


Idén 7,2 milliárd a befolyt összeg. Ha az idei évben, a maradék öt hónapot arányosítjuk, talán még öt milliárd összeg befolyhat. Ez összesen 12 milliárd forint. Ha ez így történik, akkor jóval jobban járunk, mint tavaly, Ez korántsem biztos, legrosszabb esetben 10 milliárd forintból gazdálkodhatunk.

Az NKA elnökségét milyen egyéb szakmai teendőkkel kell még összeegyeztetnie?


Az NKA elnöksége viszonylag tisztességes fizetéssel jár, amiből adódóan már nem szorulok vidéki előadások megtartására vagy az egyetemi katedra elvállalására.

Emellett bízom benne, hogy a Mozgókép Közalapítványtól kapok pénzt arra, hogy Az ember tragédiáját befejezzem. Ha ez bekövetkezik, akkor ez egy pár hetes, folyamatos munkát vesz igénybe. Most illusztrálom a Toldit. Emellett párhuzamosan írok két könyvet. Ez nem szakmai munka, csupán élvezet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását