2024. április 27. - Zita

Aki jól keres, az tovább él

A jól kereső nők átlagos várható élettartama egyértelműen hosszabb, mint az alacsony jövedelmű nőké - derült ki egy kedden Berlinben ismertetett tanulmányból.
2010. augusztus 3. kedd 16:02 - HírExtra
"Azok a nők, akik a legjobban kereső felső 10 százalékhoz tartoznak, körülbelül három évvel élnek tovább azoknál, akik a legalsó 10 százalékos kereseti kategóriába sorolhatók" - közölte Friedrich Breyer professzor, a tanulmány szerzője, a berlini Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) kutatója. A szakértők ennek okát abban látják, hogy a magasabb képzettség feltehetően nemcsak magasabb keresettel, hanem nagyobb egészségtudatossággal is párosul.

A kutatók azoknak a nőknek egy csoportját vizsgálták, akik legalább 25 éven át fizettek nyugdíjjárulékot, és 1994 és 2005 között haltak meg.

A vizsgálat során egyértelműen megmutatkozott, hogy "a magas munkajövedelemmel rendelkező nők is hosszabb ideig élnek" - mondta Breyer. A hatás azonban csak fele olyan erős a nőknél, mint a férfiaknál. További kutatást igényel, hogy ez a különbség min alapul.

Korábban már számos tanulmány mutatott ki összefüggést a várható élettartam és a jövedelem között, de többnyire csak a férfiaknál. Most először bizonyították ezt a kapcsolatot a nőknél is, igaz, a hagyományos nemi szereposztás miatt ez a hatás sokkal nehezebben mutatható ki náluk, mivel a férfiak saját jövedelme - a nőkkel ellentétben - gyakran azonos az egész háztartás jövedelmével - fejtette ki a gazdaságkutató.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását