2024. június 2. - Kármen, Anita

Szabó Máté: szükség van a független szervezetekre!

Magyarország erős lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pénteken Kapolcson.
2010. július 31. szombat 07:24 - HírExtra
Az ombudsman az önkormányzati választások kapcsán kiemelte: a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva, a választási eljárásban az akadálymentesítést illetően sok a nyitott kérdés. Szabó Máté kijelentette, hogy a társadalmi elfogadás mellett az alkotmánynak és a jogszabályoknak is nyitni kell a fogyatékkal élők felé.

Magyarország emberi jogi helyzetéről az ombudsman elmondta: jövőre esedékes az ENSZ emberi jogi szervezetének ötéves jelentése, és ennek előkészítése során kiderült, hogy nemcsak a fogyatékkal élők és a gyermekek jogaival, hanem a kínzás elleni egyezmény végrehajtásával és a szabályalkotással is problémák vannak.

Ennek fő okát az ombudsman abban látja, hogy Magyarországon hiányoznak ezeknek a nemzetközi egyezményeknek a végrehajtását ellenőrző független szervezetek. Abszurd példaként említette, hogy a kínzás elleni egyezmény végrehajtásának ellenőrzésére Magyarországon független szervezetként az ügyészséget javasolták.

Radoszáv Miklós, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója a gyermekek jogainak érvényesüléséről elmondta: szerencsére mára a társadalom 75 százaléka nem tartja elfogadhatónak a fizikai bántalmazást mint nevelési eszközt.

Szerinte a gyermekjognak három alaptétele van, amelynek be kellene épülnie a köztudatba és a médiába is: mindent meg lehet beszélni, a gyereknek mindig igaza van, és végül soha ne tegyük más gyerekével azt, amit a sajátunkkal sem tennénk.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását