2024. április 23. - Béla

Hightech lehetőségeket rejt a selyem

A selyem erősebb lehet a golyóálló mellénynél, mégis a szépség és a luxus szinonimája, a selyemszálak a természet mesterművei, amelyeknek különleges tulajdonságait még nem sikerült laboratóriumban megismételni.
2010. július 31. szombat 12:01 - HírExtra
Bámulatos mechanikai tulajdonságainak, valamint küllemének köszönhetően a selyemszál textíliák, orvosi varratok, sőt vértezetek fontos anyaga már ötezer éve. A tudósok azonban az utóbbi években kezdték meg a selyem titkainak feltárását.

A Science tudományos folyóirat legfrissebb számában az amerikai Tufts egyetem kutatói összegzik a selyemalapú anyagok szerepét az anyagtudományokban, hangsúlyozva, hogy az elmúlt pár évtizedben hightech irányokban növekszenek a selyem felhasználási területei. David Kaplan orvosbiológiai mérnökként évtizedek óta kutat biokompatibilis anyagokat, köztük selyemalapú anyagokat is. Szerzőtársa, Fiorenzo Omenetto munkája úttörő jelentőségű a selyemre alapuló optika és fotonika területén.

A selyemszálak és képződésük kutatása során kiderült, hogy a folyamatban a kémia, molekuláris biológia és a biofizika is szerephez jut. Az anyag kutatása során tett felfedezések szolgáltatták az alapját a selyem új generációs alkalmazásainak az orvosi eszközöktől és gyógyszeradagoló rendszerektől az elektronikáig.

Mint a Science-ben megjelent cikkükben a szerzők megjegyzik, a selyem hidrogélek, filmek, szálak és szivacsok kifejlesztése lehetővé teszi a fotonika, optika, nanotechnológia fejlődését is. A biokompatibilis selyemből egyebek közt csontok és ínszalagok készülhetnek. Mivel a selyemszálak előállítása nem alapul összetett vagy mérgező vegyületeken, ezért az anyag környezetbarát. A selyem élő rendszerekkel is integrálható, így például agyi implantátum készíthető belőle. Kaplan és Omenetto szerint a jövőben érzékelők lebomló és flexibilis elektronikus kijelzői is készülhetnek selyemből, melyeket beültethető optikai rendszerként orvosi diagnosztikára és kezelésekre alkalmazhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását