2022. július 1. - Tihamér, Annamária

Első roma divatstúdió

Egyedi tervezésű, a hagyományos roma népviselet modernizálásával új stílust és divatot teremtő munkáit mutatta be az országban elsőként megrendezésre került divatbemutatón a közelmúltban alakult Romani Design Stúdió; a rendezvényen a XXI. századi igényeknek megfelelő öltözékek mellett az iparművészi tervezésű kiegészítőket és ékszereket is bemutatták.
2010. július 25. vasárnap 16:25 - HírExtra
A Romani Design filozófiája, hogy a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó társadalmi konfliktust, a romák elleni előítéletet a divat világán keresztül csökkentsék.

A stúdió vezetője szerint a divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához, így aki egy ilyen ruhát vagy bármilyen kiegészítőt vesz fel, üzenetet, elvet is képvisel vele.

Varga Erika iparművész, a Romani Design vezetőjének és létrehozójának elmondása szerint az ország első roma divatstúdiója a divaton keresztül kívánja egyszerre segíteni a roma kultúrával szembeni előítéletesség mérséklését és hatékony módon ápolni a roma viseleti kultúra hagyományait úgy, hogy közben saját márkáját is népszerűsíti. Úgy véli, a divat világán keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak.

Megjegyezte, addig, amíg a roma kultúra számos ponton megjelenik a többségi társadalom kulturális ismeretében, a viseleti kultúráról a romák és nem romák egyaránt keveset tudnak.

A budapesti stúdióban kézzel készülnek a hagyományos roma motívumokat felelevenítő rózsás kendők, szoknyák és ruhák mellett az egyéb, a népviseleti motívumokat felelevenítő kiegészítők, ékszerek is. Bár a stúdió kínálatával egyelőre a nőket célozza meg, néhány hete egy egyedi tervezésű férfiinget is készítettek. A Varga Erika által tervezett ruhát viselte az Országgyűlés alakuló ülésén Osztolykán Ágnes is, az LMP képviselője.

Az üzlet és a műhely - amelyben romák és hátrányos helyzetű emberek dolgoznak - közösségi vállalkozásként működő szociális szövetkezet. A vásárlóknak csak egy része roma. A legjobb minőségű anyagokból, sokszor eredeti indiai selymekből készült ruhák, szoknyák már Európa több városában élő ember érdeklődését is felkeltették, előfordult, hogy Svájcból érkezett hozzájuk vásárló.

Varga Erika abban bízik, hogy egyre több ember ismeri meg és viseli majd a roma népviselet újraformált termékeit. Ehhez hozzájárulhat, hogy az ország első roma divatbemutatóján látott munkák felkeltették a közönség érdeklődését. Mindemellett a napokban zárul az a pályázat, ahová egyedi tervezésű ruhák és ékszerek, kiegészítők rajzait várja a Romai Design Stúdió, és a legjobbak között kiválasztott pályamunkákkal együtt ősszel egy újabb bemutatón tárják a közönség elé.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását