2024. május 19. - Ivó, Milán

Nem ússzák meg szárazon a tengeri szabálysértők

A tengeri közlekedés szabályainak megsértése miatt a napokban több magyar állampolgárt is megbüntettek a horvát hatóságok.
2010. július 25. vasárnap 16:13 - HírExtra
A Vecernji List című napilap internetes oldala vasárnapi riportjában számolt be egy, a dalmát vizeken végigkísért vízirendészeti ellenőrzésről. Horvát búvár és szlovák úszók figyelmeztetése mellett két magyar jetskizőt is ellenőriztek a hatóságok.

A budapesti vállalkozó testvérpárt a Trogir közelében lévő Fumija-szigetnél azért állították meg a rendőrök, mert a parttól mindössze 100 méterre száguldoztak vízi járműveikkel, holott a kötelező távolság minimum 300 méter. A magyarokkal sem németül, sem angolul, sem olaszul nem tudtak kommunikálni a rendőrök, de az hamar kiderült, hogy egyiküknél nincs útlevél.

A két vízi robogós magyart visszakísérték szálláshelyükre, Seget Vranjicába, hogy a hiányzó útlevelet előkerítsék, majd a szabálysértés miatt megbírságolták őket, bár a büntetés összegéről nem számolt be a lap.

A horvát Tengerügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium honlapja ugyanakkor pontosan közölte, hogy egy magyar férfit 2100 kunára (1 kuna 39,43 forint) büntettek a héten, mert jetskivel balesetet okozott. A magyar állampolgár Vir-szigetnél egy horvát férfi vízi robogójával ütközött össze, de egyikük sem sérült meg, csak kisebb anyagi kár keletkezett.

A horvát hatóságok természetesen nemcsak magyarokat büntetnek a tengeri szabálysértésekért. Arról például szintén a tengerügyi minisztérium számolt be honlapján, hogy 7000 kuna büntetést kellett fizetnie a napokban egy brit állampolgárnak, aki csaknem 40 méteres jachtjával gyorshajtást követett el, amivel személyi sérülést és anyagi kárt is okozott.

A Marshall-szigeteken bejegyzett, Sovereign nevű hajó a Pasman-szigeti csatornában a megengedett 10 csomó helyett 20 csomós sebességgel haladt. Akkora hullámokat vert, hogy Turanj település egyik strandján három horvát és egy szlovén állampolgár megsérült, a parton horgonyzó hajók közül hétben kisebb-nagyobb anyagi kárt okozott. Még a partmenti védművek is sérülést szenvedtek, a hajó a hatalmas hullámaival mintegy 100 négyzetméteres területen összetörte a beton burkolatot, tönkretette a kövezetet és a füves területet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását