2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Manipulálták az olajkatasztrófa fotóit

Immár két, a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófáról szóló fotóról is elismerte a BP brit olajtársaság, hogy egyik fotósa jelentősen változtatott rajta az erősebb hatás kedvéért.
2010. július 23. péntek 13:54 - HírExtra
A kínos esetről Scott Dean vállalati szóvivő vallott a CNN amerikai hírcsatornának helyi idő szerint csütörtökön.

Az első fotó a vállalat houstoni katasztrófaközpontjában készült, és mérnököket mutat, amint a szennyezés képeit mutató monitorokat nézik. Az eredeti fotón két monitor nem mutat képet, egy harmadik pedig tiszta fehér. A BP fotósa Photoshop technikákkal kitöltötte ezt a három használatlan monitort, hogy kidomborítsa, mennyire intenzív munka folyik a központban.

A második fotó egy helikopter belsejében készült, és a baleset helyszíne látható rajta. Az eredetin a helikopter egy hajó fedélzetén áll, a módosított képen azonban a fotós a hajót eltüntette, így úgy tűnik, mintha a helikopter a tenger fölött repülne. Egy bal felső sarokban látható torony azonban elárulja a csalást.

A BP elismerte a manipulációt és levette a két fotót az olajszennyezésnek szentelt honlapjáról. Scott Dean szóvivő hangsúlyozta, nyomatékosan utasították fotósaikat, hogy ezentúl ne használjanak "kivágás-beillesztés" technikákat a fotók kezelésénél.

A cég mind az eredeti, mind a manipulált fotókat feltöltötte a Flickr internetes fotóportálon található oldalára, hogy bárki összehasonlíthassa őket.

A machinált fényképeket internetes oldalak, többek között a Gizmodo és az AMERICAblog buktatták le.

A BP-szóvivő Scott Dean elmondása szerint nem tudják, hogy az illető fotós milyen indíttatásból változtatott a helikopteres képen. A katasztrófaközpontban készült, mérnököket mutató fotó esetében azonban a fotós nem szándékozott így közzétenni a képet, csak demonstrálni akarta kollégáinak Photoshop-tudását - magyarázkodott Dean.

A BP egy harmadik, szintén a houstoni központban készült fényképet is levett honlapjáról, mivel a cég szerint ezen is úgy tűnhet, mintha "kivágás-beillesztés" technikákat alkalmaztak volna, jóllehet csak a Photoshop színtelítettséget szabályozó eszközeit használták, hogy a monitoron eredetileg is ott lévő kép jobban láthatóvá váljon. Ez a kép az eredetivel együtt szintén megtalálható a BP Flickr-oldalán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását