2024. május 5. - Györgyi

Felvételi: megvannak a pontok, mindenki pedagógus akar lenni

Másfélszeresére nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma a tavalyi adatokhoz képest, ez némiképp meglepetést jelent - mondta Fábri István, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. elemzője csütörtökön egy fórumon Budapesten.
2010. július 22. csütörtök 20:51 - HírExtra
A szakértő a 4. Pont Ott Parti rendezvényén, amelyen este nyolc órakor hirdetik ki a felsőoktatási ponthatárokat, megjegyezte: ebből minden bizonnyal az következik, hogy jelentősen nő a tanár szakokon a bekerüléshez szükséges ponthatár. Mindezzel együtt az utóbbi tíz évben nem változott jelentősen a legnépszerűbb képzések listája: gazdaságtudományok, műszaki tudományok, társadalom- és bölcsészettudományok - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a friss humándiplomások hosszabb idő alatt találnak maguknak munkát, mint azok, akik például gazdasági szakterületen szereztek szakirányú felsőfokú végzettséget. Általában azonban átlagosan néhány hónap alatt el tudnak helyezkedni a frissen diplomázók. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a diplomások a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőkhöz képest anyagilag átlagosan megbecsültebbek, mint számos más európai országban.

Őri András, a Diákhitel Központ igazgatója kiemelte: felmérésük során a megkérdezettek 41 százaléka, mintegy 120 ezer ember mondta azt, hogy diákhitel nélkül nem tudta volna elvégezni az egyetemet, főiskolát. A diákhitellel a 2001-es megalapítása óta mintegy 290 ezren éltek, azt 73 ezren már teljes mértékben törlesztették, jelenleg pedig 120 ezren fizetik vissza a részleteket.

Kiss István pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem karrier-tanácsadója szólt arról: a hallgatók egyharmada morzsolódik le Magyarországon a felsőoktatásból úgy, hogy a rendszerbe egyáltalán nem kerül vissza. A legjelentősebb részük az első évfolyamon, amikor a diákok a leginkább küszködnek beilleszkedési és tanulmányi problémákkal. Ezen a kedvezőtlen arányon véleménye szerint pszichológiai tanácsadással lehet javítani.

Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány csoportvezetője rámutatott arra: az alapképzésben részt vevőknek már első évfolyamos korukban érdemes megpályázniuk egy-egy külföldi ösztöndíjat, például az Erasmus program keretében, mivel a pályázat kudarca esetén a következő évben már rutinosabban szerezhetik meg a jogot a külföldön való tanuláshoz.

A rendezvényen több százan várják, hogy nyilvánosságra hozzák a ponthatárokat, addig koncerteket hallhatnak és különböző programokon vehetnek részt. A színpadi koncerteket a helyszínen öt, Pécsett, Debrecenben és Szolnokon további három kivetítő közvetíti. Több fővárosi és vidéki főiskola képviselteti magát sátorral, pavilonnal, köztük van lelkészképző, üzleti és kommunikációs intézmény is. A hőség ellen vízpermettel védekeznek a szervezők.

Konkrét pontok


Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon, ezzel mintegy 140 ezer jelentkező továbbtanulásáról született döntés. Első körben mintegy 97 ezren nyertek felvételt.

A fővárosban, a Corvin sétányon a hőség ellenére is több százan várták a pontszámok megjelenését. Az adatsor Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnökének a gombnyomására indult el és kezdett futni a kivetítőn este nyolc órakor.

Azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon a mobiltelefonszámukkal és a hozzájárulásukkal erre engedélyt adtak, még csütörtökön sms-ben értesítést kapnak felvételükről.

A felsőoktatási intézménybe való bejutáshoz az idén sem kellett sehol a maximális 480 pontot elérni. A legmagasabb pontszám 462 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára. A második legmagasabb ponthatár ugyanitt a nemzetközi tanulmányok szakon volt, ide 461 ponttal lehetett bekerülni - közölte az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-vel.

Bakonyi László elmondta, hogy magasak voltak a ponthatárok az orvosi képzésben is, intézménytől függően 418 és 434 pont közötti eredményt kellett elérni a bejutáshoz. A jogászképzésben 409 és 426 pont közöttiek a pontszámok az államilag finanszírozott képzésben. Az orvosi karokon tavalyhoz képest csökkent a felvételi pontszám és több hallgatót vettek fel, míg a jogi karokon a ponthatárok nagyjából hasonlóak az előző évihez, az ide felvettek száma pedig csökkent - tette hozzá.

A szintén közkedvelt kommunikáció szakra 401-452 pontot kellett elérniük a tanulóknak ahhoz, hogy felvegyék őket valamelyik egyetemre, főiskolára. A pszichológia szakra 444 és 449 közötti pontot kellett teljesíteni a sikeres felvételhez.

Az idén mintegy 140 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, a tavalyi 127.500-zal szemben, s közülük első körben mintegy 97 ezren kerültek be az intézményekbe, ezen belül államilag finanszírozott képzésre 56 ezren.

Bakonyi László elmondta: az államilag finanszírozott alapképzés, egységes osztatlan képzés és felsőfokú szakképzés 56 ezres keretszámát gyakorlatilag betöltötték, míg a mesterképzésre az idén "sokkal több jelentkezőt" vettek fel, mint tavaly: a 19.600-as keretlétszámot csaknem 14 ezer hallgatóval "töltötték fel".

Az, aki a csütörtök este nyilvánosságra hozott pontszámok alapján nem kerül be egyik felsőoktatási intézménybe sem, augusztus 10-ig jelentkezhet pótfelvételire, erről részletes információkat a www.felvi.hu portálon lehet majd olvasni. Azt már most lehet tudni, hogy az intézmények több száz képzést hirdetnek meg - mondta a hivatal elnöke.

Mint közölte, az idén kizárólag költségtérítéses képzésre lehet pótfelvételizni, egy tanuló pedig egyetlen felsőoktatási intézménybe és egyetlen képzésre adhatja be a szükséges papírokat.

A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, s a dokumentumokat központilag dolgozzák fel. Csak olyan diákok jelentkezhetnek pótfelvételizni, akiket az idén sehova nem vettek fel vagy akik sehova nem jelentkeztek. Akit már felvettek, az nem jelentkezhet újra, azaz "nem gondolhatja meg magát", hogy máshová adja be a jelentkezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását