2024. április 28. - Valéria

Lakomázz az uralkodóval!

Egy XIV. századi királyi udvarba cseppenve akár az uralkodóval is lakomázhatnak azok, akik a hétvégén ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezett Anjou-napokra.
2010. július 21. szerda 08:48 - HírExtra
Az oklevelek tanúsága szerint Károly Róbert 1318-ban kíséretével meglátogatta Szer monostorát. Erre a jeles időre emlékezve elevenítik fel az emlékparkban szombaton és vasárnap az Anjou-kori Magyarország vitézi és étkezési hagyományait – mondta Zelena András, az intézmény kommunikációs munkatársa kedden az MTI-nek.

A park vendégei szombaton délelőtt szemtanúi lehetnek a díszes sereg érkezésének, láthatják, amint a bencés szerzetesek fogadják az uralkodót a monostorban. A látogatók bepillanthatnak a királyi udvar míves és ünnepnapjaiba, hódolatukat fejezhetik ki az uralkodónak és díszes kíséretének.

Az egybegyűltek szórakoztatásáról igricek, énekmondók, kardnyelők, erőművészek, udvari bolond és még sokan mások gondoskodnak majd. A gyerekek az igricképzőben elsajátíthatják a nádsípkészítés és a dobfeszítés fortélyait, az apródtanodában harci fogásokat, kelevézvetést és fakardforgatást tanulhatnak, az ügyesebbek pedig kipróbálhatják, tudnak-e hordón lovagolni vagy keskeny pallón vívni. Aki akar bámészkodhat a haditornán vagy akár táncra is perdülhet, melyhez a Beste zenekar szolgáltatja a tüzes talpalávalót. Pihentetőül csudálatos mesék is elhangzanak majd királyokról, hercegekről és legszegényebb legényekről.

A lovagi játék izgalmai közben megfáradtakat a fák árnyékában vendégül látják egy tál juhtúrós hajdinakására. A szombati nap vendégei közül a legszerencsésebbek pedig korhű jelmezbe öltözve a királyi asztalnál magával az uralkodóval és feleségével, valamint legelső embereivel fejedelmi lakomát költhetnek el. A sorsoláson kiválasztottak feladata lesz az is, hogy a királlyal együtt eldöntsék, melyik fogás nyeri el az Étkek fejedelme díjat. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen olyan különlegességek közül kell választaniuk, mint a cipóban tálalt hagyma lév, az apród lév, a friss füvekkel meghintett, ősi sajtokkal tálalt omlós csirkehús, vagy a jóféle hagymával és szalonnával nyárson pirongatott baromfimell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását