2024. április 24. - György

Jól zár az olajsapka?

A mexikói-öbölbeli olajszivárgás elhárítására indított szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka kedden igyekezett eloszlatni az aggodalmat amiatt, hogy a BP által felszerelt olajfogó sapka esetleg nem jól zár.
2010. július 21. szerda 08:55 - HírExtra
Thad Allen tengernagy közölte, hogy a hét végén észlelt szivárgás forrása egy két mérfölddel távolabb lévő, már nem használt régi kút. Tulajdonképpen nem egy, hanem öt szivárgást észleltek az olajsapka környékén, de szerinte mindegyik helyen csak "cseppek" törnek föl a tengerfenékről. A tönkrement kút két mérföldes környezetében két másik kút van: az egyiknél már régen felhagytak a termeléssel, a másiknál pedig szünetel a munka - tette hozzá.

Egy július elején elvégzett vizsgálat szerint a Mexikói-öbölben mintegy 27 ezer olyan elhagyott olajkút van, amelynél nem ellenőrzik, hogy szivárog-e - emlékeztetett az AP hírügynökség.

Az új szivárgás ismeretében sokan attól tartanak, hogy az olajsapka a tönkrement kútnál ugyan megteszi a hatását, az olaj azonban a nagy nyomás miatt másutt feltör. Ha erről van szó, akkor az azt jelenti, hogy még az eddiginél is nagyobb természeti katasztrófa történhet.

Allen közölte: engedélyt adott arra, hogy újabb egy nappal meghosszabbítsák az olajsapka próbáját, amelyet hat nappal ezelőtt kezdtek el.

Közben Kent Wells, a BP alelnöke bejelentette, hogy már folyik a mentesítő kút fúrása a sapkával ideiglenesen lezárt régi mellett, és majd ha azt üzembe helyezik, akkor - várhatóan a jövő héten - elkezdődhet a régi furat eltömítése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását