2024. április 26. - Ervin

Folytatódtak az összecsapások Észak-Írországban

Folytatódtak az utcai összecsapások csütörtökre virradó éjszaka Észak-Írországban: ír nacionalista tüntetők Molotov-koktélokkal dobálták a rendőröket, akik válaszul vízágyút és gumilövedékeket vetettek be - jelentette a BBC.
2010. július 15. csütörtök 09:12 - HírExtra
A tüntetők már a negyedik éjszaka csaptak össze a rendőrökkel Belfastban, ahol a protestáns Orániai Rend hagyományos ünnepségei zajlanak. Az előző napok összetűzéseiben 82 rendőr sebesült meg. Szerdán késő este kezdődtek újra a zavargások Belfast északi részében. A tüntetők Ardoyne katolikus negyedben hajigáltak Molotov-koktélokat, és egy autót is felgyújtottak.

A BBC jelentése szerint a rendbontók nem volt olyan sokan, mint a korábbi napokon.

Az Orániai Rend, a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. Az "orániaiak" évenkénti felvonulásai idején felizzanak az indulatok a helyi protestánsok és a katolikusok között. Emiatt ilyenkor a szokásosnál fokozottabb a rendőri készültség, a felvonulások ugyanis gyakran a két felekezet tagjai közötti összecsapásokat váltanak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását