2022. május 24. - Eszter, Eliza

Évekkel előre megjósolhatóvá válnak a földrengések

Évekkel előre figyelmeztet a várható földrengésekre egy újdonságszámba menő készülék, a geoszkóp - állítja Roberto Del Gado Estrada geológus.
2010. július 15. csütörtök 08:45 - HírExtra
A földmozgásokat megbízhatóan előrejelző módszert máig nem sikerült kifejleszteni. A szeizmológusok ugyan a Föld minden területére meg tudják adni az átlagosan előforduló földrengések gyakoriságát és erősségét, de az egyes konkrét katasztrófák a tudomány álláspontja szerint hosszú távon nem előreláthatóak. Az általános kétely ellenére néhány földtantudós ez idő szerint egy olyan új rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely javít a földrengések előrejelzésén. A varázsige: geoszkóp.

Ez az újításon alapuló készülék a kőzetlemez-eltolódások közelében méri a kőzetek meghajlását és állítólag évekkel korábban előrejelzi a földrengéseket. A műszert Rómában mutatta be először Roberto Del Gado Estrada geológus.

A Costa Rica-i származású tudós 30 év kutatás után fejlesztette ki a rugalmasság elvén alapuló mérőeszközt. A szerkezet körülbelül 70 méter mélységig képes mérni azt, hogyan reagálnak a kőzetek azokra a növekvő mechanikai feszültségekre a Föld belsejében, amelyek közepes erősségű vagy nagy erejű földmozgásokat idézhetnek elő.

"A geoszkóppal megállapíthatjuk, milyen mértékben deformálódtak a kőzetek a mechanikai feszültségek hatására. Évekkel előre megmondhatjuk, hogy az egy bizonyos helyen felhalmozódott elasztikus feszültség földrengéshez vezethet-e. Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy óvintézkedéseket hozzunk" - mondta a geológus az APA osztrák hírügynökségnek.

A geoszkóp 200 kilométeres térségben szolgáltathat adatokat a kőzetek deformálódásáról. A mérőkészülékek hálózata, amely a földrengésveszélyes területeken rögzíti a kőzetek alakváltozását, főként Olaszországban nyithat új utakat a földmozgás-előrejelzésben. "Tíz készülék elég lenne, hogy a legkényesebb kőzetdeformációkat ellenőrizzük. Ráadásul a geoszkóp tizedével kevesebbe kerül, mint bármely más szeizmikus adatokat gyűjtő, hagyományos rendszer" - fejtegette Del Gado Estrada. A rendszert tudományos berkekben már bemutatták, tesztelését most fogják elvégezni.

Del Gado Estrada bírálta, hogy a tudományos társadalom kétkedéssel fogadja az új módszereket a földrengések előrejelzésében. "Akadnak a tudományos népbutításnak akut formái, amelyek köveket gördítenek az új kutatások útjába" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását