2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elszabadult választási lufi a Józsefvárosban!

Mindkét érintett hevesen cáfolja a Népszabadság milliárdos józsefvárosi ingatlanbotrányról szóló értesüléseit. A lap azt írta, mind Csécsei Béla ex-polgármester, mind a VIII. kerület birtokolta Rév8 Zrt. sáros lehet "az ügyben".
2009. november 20. péntek 08:00 - Nagy András
Egy közeli kirobbanással fenyegető józsefvárosi ingatlanbotrány is állhatott Csécsei Béla néhány hónappal ezelőtti lemondásának hátterében. A VIII. kerület, 16 évi polgármesterkedés után egészségi okok miatt idő előtt távozott vezetője szerint nincs összefüggés távozása és a között, hogy egy vitatott vizsgálat szerint már eddig is legalább három milliárdos kárt okozott az önkormányzatnak a Corvin sétány program nevű kerületi gigaberuházás, s egy százmilliós adócsalás gyanúja is felsejlik az ügyben – áll a csütörtöki Népszabadságban.

A lap azt is tudni véli, hogy Hárs Gábor, MSZP-s kerületi képviselő október 27-én „feljelentés értékű” bejelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. (Rév8) ellen, méghozzá azért, mert szerinte az önkormányzat beruházással kapcsolatos érdekeit képviselő cég (vagyis a megbízó) gazdálkodása számos kívánnivalót hagy maga után, többek között értékbecslés és nyilvános pályázatok mellőzésével értékesített több nagy értékű kerületi ingatlant.

Lényeges, hogy a kerület Fidesz-KDNP-s többségű (de a döntés pillanatában még az SZDSZ-es Csécsei által vezetett) képviselő testülete 2007-ben átfogó vizsgálatot kezdeményezett a Rév8 ellen. A pályáztatáson nyertes Mikroorg Kft. további két év után megállapította, hogy az önkormányzat 2001-től kezdve nyilvános pályázaton, értékbecslés nélkül értékesítette ingatlanait, de 2005-től olyan is előfordult, hogy az önkormányzati ingatlanokat olyan projektcég vette meg, amely vagyonértékesítési pályázaton sem vett részt – írja a Népszabadság.

A győzelemért mindent

Maguk az érintettek, vagyis Csécsei Béla, a kerület korábbi polgármestere, valamint az önkormányzati tulajdonú Rév8 Zrt. máris hevesen cáfolják az ellenük felhozott vádakat, a velük kapcsolatban megjelent feltételezéseket.

Alföldi György, a Rév8 vezérigazgatója például a HírExtrához eljuttatott közleményében azt írja, a cég a Népszabadság mai számában megjelent állításokkal ellentétben Józsefvárosnak nemcsak hogy nem bukott milliárdokat a Corvin Sétány projekten, hanem a beruházó 1,6 milliárd forintos többletvállalásának eredményeként jelentős többletbevételhez jutott.

Alföldi szerint a Józsefvárosban a hetekben zajló „kerületi polgármester-választási kampány hevében egyes politikusok túlhevültek, és valótlanságokat állítanak Közép-Európa legnagyobb város-rehabilitációs beruházásáról.”

Alföldi György „valótlannak és abszurdnak” tartja Hárs Gábor az értékbecslés elmaradására és az áfa-csalásra vonatkozó vádaskodásait, már csak azért is, mert szerinte az ismeretlen hátterű, honlappal és nyilvánosan fellelhető szakmai referenciával nem rendelkező Mikroorg Szervezéstechnikai Kft. vizsgálati anyagával kapcsolatban nagyon súlyos szakmai kritikákat fogalmazott meg már korábban a Rév8 Zrt. - mintegy tucatnyi külső szakértő véleményét is csatolva.

Mint mondja, a VIII. kerületi Corvin Sétány Projekthez tartozó összes szerződés elérhető az önkormányzat és a Rév8 Zrt. által létrehozott Információs Központban. Egyúttal sajnálatosnak tartja, hogy Népszabadság nem kereste fel az Információs Központot, nem nézte át a szerződéseket, így a mai számában megjelent információk egyoldalúak és valótlanok.

Csécsei Béla rossz szándékú feltételezésről beszél


Cáfol Csécsei Béla is, akiről a lap azt szellőztette meg, hogy talán nem csak romló egészségi állapota miatt távozott szélsebesen a VIII. kerület éléről szeptemberben. Az ex-polgármester portálunknak többek között úgy fogalmaz: „megdöbbent és felháborít, hogy egy választási kampány ilyen alaptalan vádaskodásokhoz vezet. Ilyen korábban nem volt jellemző a kerületre”.

Azt is mondja, minden alapot nélkülöz az a rossz szándékú feltételezés, hogy a Rév 8 Zrt. működését célzó vizsgálódás kapcsolatba hozható a polgármesteri tisztségével való lemondásával.

Elismeri, hogy tudomás volt a Microorg Kft. állításairól, de megnyugodott, mikor a Corvin projektet bonyolító Rév 8 Zrt. és mintegy tucatnyi külső szakértő az állításokat tételesen cáfolta, tévesnek, rossz jogértelmezésen alapulónak minősítve azokat.

Csécsei Béla állítja: a program kapcsán nem történt semmilyen áfacsalás, és a projekt veszteséget sem okozott a kerületnek. Sőt, éppen az önkormányzat és a Rév8 Zrt. határozott érdekérvényesítésének köszönhetően még további, milliárdos fejlesztéseket sikerült elérnünk a beruházóval folytatott tárgyalásokon.

További csavar az ügyben, hogy a HírExtra biztos forrásból úgy értesült: a Rév8-nak gyakorlatilag nem volt beleszólása a megállapodások megkötésébe, minden szerződést a testület fogadott el, valamennyi döntés önkormányzat hatáskörben született.

Mindent egybevetve az az ember érzése, valaki felengedett egy hatalmas választási lufit, de az annyira magasra szállt, hogy a novemberi ködben már nem látni milyen színű. Kék, piros, narancsságra talán? Csak ki ne durranjon…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását