2024. május 17. - Paszkál

A kormány nem tartja a pályán az orvosokat

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a kormány egészségügyet érintő béremelési terve semmilyen módon nem nyújt garanciát az orvosok és más egészségügyi dolgozók pályán tartására, itthon maradására és utánpótlására. Erről Éger István, a MOK elnöke csütört
2008. szeptember 18. csütörtök 15:51 - Hírextra
A MOK Területi Szervezeteinek Tanácsának (MOK Teszt) szerdai ülésén megállapították: az első Gyurcsány-kormány utolsó évében kifejezett szándék, hogy 2013-ig az EU-színvonal 75 százalékára emelik az orvosok bérét, ma már nem szerepel a tervek között.

A MOK Teszt ezért azt a határozatot hozta, hogy az orvosok számára - szektorsemlegesen - minimum 30 százalékos béremelést kér 2009. január elsejétől, és egyidejűleg törvényt arról, hogy milyen ütemezésben garantálja a mindenkori kormány 2013-ig az ágazat bérfelzárkóztatását - mondta Éger István, hozzátéve, hogy a kormánynak teljesítenie kell a MOK életpályamodelljében foglaltakat is.
A
z elnök hangsúlyozta: az EU-csatlakozás óta háromezer orvos hagyta el a pályát, illetve vállalt munkát külföldön. Példaként említette Dániát, ahová jelenleg 1.200 orvost várnak havi hétezer eurós fizetéssel.

A MOK szerint maradéktalanul be kell tartani és tartatni a túlmunkát szabályozó 2003-as törvényt, mivel a munkáltatók - alulfinanszírozottságra hivatkozva - próbálnak elzárkózni a teljes kifizetésektől.

A MOK Teszt felhívja az érintettek figyelmét, hogy ha folytatódik az egri jogvita, annak lezárásig a tulajdonos megyei önkormányzat működtesse a Markhot Ferenc kórházat, egyéb cégek pedig a "betegellátási területet haladéktalanul hagyják el" - ismertette a testület állásfoglalását Éger István.

Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ha a kormány nem teljesíti az ez év tavaszán az alapellátás körülményeinek javítása érdekében megfogalmazott követeléseiket, akkor év végén arra próbálják majd rábírni az orvosokat, hogy a kötelező munkaidőn túl ne vállaljanak ügyeletet. Egy egészségügyi szakdolgozó átlagosan heti 48 óra munkavégzésre kötelezhető, így ha a önként nem vállalja, akkor nem kötelezhető ügyeletre - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását