2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyenge bizalom Obama felé

Az amerikai elnök iránti bizalom az Egyesült Államokban minden korábbinál gyengébb, tíz választó közül csaknem hat nem bízik abban, hogy Barack Obama az ország számára helyes döntéseket hoz - derült ki a Te Washington Post és az ABC News kedden közölt felmérési eredményeiből.
2010. július 13. kedd 18:41 - HírExtra
Ezzel Obama tetszési indexe - négy hónappal a novemberi kongresszusi választások előtt - újabb mélypontot ért el. Az amerikai közvélemény egyértelmű többsége nem ért egyet azzal, ahogy az elnök a gazdasági problémákat kezeli.

A július eleji felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka támogatja Obama gazdaságpolitikáját, 54 százaléka ellenzi. Mindkét érték a legrosszabb a 2009 januárjában beiktatott elnök számára. Már a demokrata szavazók egyharmadának sem tetszik az elnök működése.

Szinte minden amerikainak rossz a véleménye a gazdaságról, bár az 2009 eleji recessziós időszakhoz képest kevesebben értékelik a helyzetet gyengének. Csak a válaszolók negyede érzi úgy, hogy a gazdaság javulóban van.

Több gazdasági mutató romlása - a tőzsdei indexek esése, a lakóingatlan-piaci gondok és a munkanélküliségi adatok kedvezőtlen alakulása - ronthattak Obama teljesítményének megítélésén. A választók 42 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök helyes döntéseket fog hozni, 58 százaléka ellenkezőképpen ítéli meg; beiktatása után még minden hatodik szavazó bízott Obama jövőbeni döntéseiben.

Obama általános megítélése - 50 százalék jónak tartja működését, 47 százalék rossznak - hasonló ahhoz, amilyen Bill Clinton egykori demokrata párti elnöké volt 1994 nyarán, néhány hónappal azelőtt, hogy a republikánusok több körzetben nagy győzelmeket aratva visszahódították a képviselőházat és a szenátust. Clinton később viszont könnyedén megnyerte az újraválasztási küzdelmet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását