2024. május 18. - Erik, Alexandra

Augusztus 6-án iktatják be Schmitt Pált

Schmitt Pált, a harmadik köztársaság negyedik elnökét augusztus 6-án iktatják be hivatalába ünnepélyes keretek között - nyilatkozta Kiss Norbert, a megválasztott államfő kommunikációs hivatalvezetője kedden az MTI-nek.
2010. július 13. kedd 17:11 - HírExtra
Elmondta azt is, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal átadása augusztus 5-én történik meg. Az átadáson a jelenlegi elnöki hivatalt Tari Sándor hivatalvezető képviseli, míg a megválasztott államfő képviseletében Vajna Márton kabinetfőnök és ő maga lesz jelen.

Hozzátette: Sólyom László és utódja a hivatalos átadás-átvétel után beszélik meg a folyamatban lévő ügyeket.

Kiss Norbert közölte: az augusztus 6-i beiktatási ceremóniára meghívást kapnak a kormány és a diplomáciai testület tagjai, családtagok, közéleti személyiségek.

Tájékoztatása szerint az ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődne, és a Sándor-palota előtti téren kisebb műsorral - népzenével, néptánccal, díszőrségváltással - köszöntenék az újonnan beiktatott államfőt.

A tervek szerint az ünnepségen Schmitt Pál köszöntőt mond majd.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.
Sólyom László leköszönő elnöknek 2005. augusztus 5-én mintegy félszáz hivatalos meghívott jelenlétében, a Sándor-palota Tükörtermében volt a beiktatási ünnepsége. Az ünnepségen rövid beszédet mondott Mádl Ferenc távozó és Sólyom László hivatalba lépő államfő.

A harmadik köztársaság második elnökét, Mádl Ferencet, 2000. augusztus 4-én a millenniumi ünnepségekkel egybekötött nagyszabású ceremónián iktatták be a Kossuth téren, ekkor az államfő hivatala még az Országházban volt.

Göncz Árpád, a harmadik köztársaság első elnöke 1990. augusztus 4-én lépett hivatalába, majd 1995. június 19-én - a magyar államfők közül azóta is egyedüliként - tisztében újraválasztották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2010. július 14. 12:34
Persze. Ha már a tartalom hiányzik, legalább a forma legyen kellő! "Panem et circenses", hiszen gazdag ország vagyunk!
helix
2010. július 14. 11:32
Egészen jól fejlődünk köztársasági elnök terén.

Göncz-től eljutottunk Schmitt-ig.
Ebben legalább tényleg előre tudott jutni az ország!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását