2024. február 28. - Elemér

Budaházy a törvény előtt

Megkezdődött az alkotmányos rend megváltoztatása bűntettének előkészületével vádolt Budaházy György tárgyalása szerdán reggel a Fővárosi Bíróságon. A budapesti tüntetésekről ismert emberek, legalább félszázan, zsúfolásig megtöltötték a tárgyalótermet, s j
2008. január 23. szerda 11:18 - Hírextra
A bíróság épülete elé a két évvel ezelőtti Kossuth téri tüntetések és az MTV-székház elleni ostrom kapcsán ismertté vált Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke jelentett be szimpátiatüntetést, itt mintegy tucatnyi ember várakozik az ítéletre.
A bíróságon összegyűlt emberek csak nehezen tudtak bejutni a tárgyalóterembe, ahová egy nagyméretű, nemzetiszínű zászlót, és több árpádsávos lobogót is bevittek.

A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A bírónak a tárgyalás elején többször figyelmeztetnie kellett a hallgatóságot a csend és a rend megtartására.
Budaházy közölte: nem érti a vádat, s nem érzi magát bűnösnek.

A vád szerint a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott 2006. szeptember 27-e és 2007 március 15-e között 13 nyilatkozatot küldött meg közzététel céljából a kuruc.info és más portálok számára.
Két éve, október elsején az egyik ilyen nyilatkozatban olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívta fel olvasóit, "amelynek közvetlen célja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatása volt".

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly augusztus közepén közölte, hogy vádemelést javasol a férfi ellen, mert álláspontjuk szerint korábban két alkalommal is az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására hívott fel: egy ízben a főváros körülzárására, egy másik alkalommal pedig fegyveres harcra szólított fel.

Budaházy György neve az Erzsébet híd 2002. júliusi lezárásakor vált ismertté, később számos tüntetést szervezett. A férfit tavaly március 15-én délután fogták el a Deák téren, és a rendőrök az NNI Aradi utcai épületébe vitték kihallgatásra. Este több ezer ember gyűlt össze az épület közelében, hogy szabadon bocsátását követeljék. A demonstrációt követően a tüntetők többször is
összecsaptak rendőrökkel, hét rendőr és egy civil megsérült, a rongálás miatt többmilliós kár keletkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását