2024. április 26. - Ervin

A Facebook-ot ellopták?

Különös tulajdonjogi perpatvar támadt a világ legnagyobb közösségi portálja, a Facebook körül: 84 százalékos részesedést követel magának a több milliárd dollár értékű internetvállalkozásból egy bizonyos Paul Ceglia nevű amerikai. A Facebook szóvivője teljes képtelenségnek nevezte a keresetet.
2010. július 13. kedd 21:00 - HírExtra
A New York szövetségi államból való panaszos azt állítja: korábban szakmai kapcsolat fűzte a Facebook egyik alapítójához, Mark Zuckenberghez, aki 2003 áprilisában azzal bízta meg, hogy 2004. január elsejéig fejlesszen ki egy honlapot The Face Book vagy The Page Book néven.

A megbízási szerződésben Zuckenberg 1000 dollár (218 686 forint) honoráriumot és 50 százalékos tulajdoni részesedést ígért a honlapból Cegliának, aki akkor az egyik amerikai elitegyetem, a Harvard diákja volt - állítja a felperes a bírósági dokumentumok szerint, amelyek hétfő óta a világhálón is hozzáférhetőek. Állítólag további egy százalékot ígért Cegliának minden egyes napra, ha az új honlap nem indulna el 2004. január elsején, egészen addig, amíg az oldal nem kezdi meg működését. A Facebook 2004. február 4-én startolt a világhálón, vagyis a határidő lejárta után 34 nappal, ezért követel a felperes 84 százalékos tulajdonhányadot, valamint 2003 áprilisáig visszamenőleg az összes bevétel 84 százalékát.

"Úgy gondoljuk, hogy ez az eljárás minden alapot nélkülöző, teljes képtelenség és elszántan harcolni fogunk ellene" - mondta a vállalkozás szóvivője, visszautasítva a beadványt. A felperes június 30-án a lakhelye szerint illetékes bíróságon nyújtotta be a keresetet, de a Facebook és annak vezetője kérésére azóta szövetségi bíróság foglalkozik az üggyel.

A tét hatalmas Ceglia számára: tavaly nyáron, amikor az orosz Digital Sky Technologies (DST) internetes befektető részesedést vásárolt a Facebookban, a közösségi portál teljes piaci értékét 6,5 milliárd dollárra becsülték. A Facebooknak saját állítása szerint több mint 400 millió aktív felhasználója van, és ezzel a világ legnagyobb közösségi hálózata.

A vállalkozás szóvivője szerint nem befolyásolja a portál működését, hogy a New York-i igazságszolgáltatás az ügy tisztázásáig zárolta a Facebook vagyonát. A döntés "nem volt jogos" - fűzte hozzá.

A The Wall Street Journal című üzleti napilap óvatosságra int Ceglia szavahihetőségével kapcsolatban, mert a férfi ellen csalás miatt tavaly bírósági eljárás indult New York államban. A vád szerint több mint 200 ezer dollár (43,7 millió forint) jogtalan jövedelme származott abból, hogy a cégétől tűzifát rendelő vevőknek nem szállította le az árut. A per még nem zárult le.

A Facebook létrejöttéről nemrégiben megjelent könyv szerint egyébként Zuckenberg csak 2003 szeptemberében kezdett el dolgozni a közösségi portál előfutárjainak tekintett első honlapokon, és a "theFacebook.com" domainnevet 2004 januárjában vették nyilvántartásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását