2024. május 10. - Ármin, Pálma

A kémnőt kitiltanák Nagy-Britanniából

Vizsgálja a brit belügyminisztérium annak lehetőségét, hogy miként lehetne kitiltani Nagy-Britanniából az orosz-amerikai kémügy egyik főszereplőjét, akinek brit állampolgársága is van.
2010. július 10. szombat 18:52 - HírExtra
A 28 éves Anna Chapman - aki Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje - öt évet élt Nagy-Britanniában. Itt ismerkedett meg Alex Chapmannel, akivel 2002-ben összeházasodtak. Később elváltak, de Anna Kuscsenko megtartotta brit férje nevét - és brit útlevelét is -, de később az Egyesült Államokba települt át.

Innen utasították ki kilenc, kémkedéssel gyanúsított társával együtt a hidegháború évei óta nem látott orosz-amerikai kémcsere keretében, de a fiatal nő - ügyvédje szerint - vissza akar térni Nagy-Britanniába, amelyet "hazájának tekint".

A brit belügyminisztérium azonban szombaton közölte: "sürgős" vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy indokolt-e Anna Chapman-Kuscsenko brit útlevelének érvénytelenítése. A belügyminisztérium közleménye szerint a tárcának joga van megvonni a brit állampolgárságot kettős állampolgároktól, ha úgy ítéli meg, hogy "ez áll a közjó érdekében".

A brit elhárítás (MI5) már jóval a kémcsere előtt, az ügy kipattanása után vizsgálódni kezdett az ügyben.

A rendkívüli kémügy összes főszereplője közül a rendkívül csinos, vörös hajkoronájú Anna Chapmanre irányul a legnagyobb sajtófigyelem Nagy-Britanniában. A brit bulvársajtó még olyan képekhez is hozzájutott, amelyek a modellalkatú fiatal orosz nőt ruhátlanul ábrázolják; ezeket állítólag a volt férj készítette nászútjuk során.

Az ügynek ugyanakkor van egy másik brit szála is. A szombati brit sajtó értesülései szerint a kémcsere keretében Oroszországból Amerikába távozók repülőgépe egy időre megállt a brit királyi légierő Brize Norton-i támaszpontján, ahol a gépből "többen kiszálltak".

A brit lapok úgy tudják - bár ezt hivatalos helyen nem erősítették meg -, hogy köztük van a brit külső hírszerzés (MI6) egy volt orosz ügynöke, az 59 éves Szergej Szkripal. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese állítólag tíz éven át dolgozott az MI6-nek, és Nyugat-Európában dolgozó orosz ügynökök tucatjait leplezte le.

Szkripalt 2006-ban ítélték 13 év fegyházra, ám a mostani kémcsere során ő is visszanyerte szabadságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását