2019. december 10. - Judit

Jávor: az őszi választás fordulópont lesz az LMP életében

Az LMP számára az elkövetkező önkormányzati választás és annak budapesti része fordulópont lehet - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt főpolgármester-jelöltje.
2010. július 9. péntek 14:28 - HírExtra
Jávor Benedeket csütörtökön az LMP Budapesti Regionális Kongresszusa választotta jelöltté és a döntést a párt országos választmánya ellenszavazat nélkül hagyta jóvá.

Az országgyűlési képviselő azt mondta, ősszel meg tudják mutatni, hogy olyan alternatívát kínálnak, amely lényegileg különbözik az elmúlt húsz év "megcsontosodott politikájától".
A főpolgármester-jelölt közölte, programja öt hangsúlyos elemet tartalmaz. Ezek között említette a közlekedés, a városstruktúra és a városirányítás átalakítását, a szociális programot és a helyi kulturális kezdeményezések segítését.

Ezeket részletezve Budapestet "közlekedés sújtotta városnak" nevezte. Kijelentette, hogy egy új közlekedési programot kínálnak, amely tehermentesíti a belvárost az autóforgalomtól, forgalomkorlátozó intézkedéseket és behajtási díjat kínál. Ezzel párhuzamosan fejlesztenék a közösségi közlekedést, P+R parkolókat alakítanának ki, javítanák a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit.

A városépítészet védelme kapcsán megjegyezte, a közlekedési problémák abból is fakadnak, hogy a városstruktúra az elmúlt húsz évben rossz irányba mozdult el. Véleménye szerint a városvezetésnek a kerületekkel és az agglomerációs településekkel együtt kell a problémára megoldást találni. Hozzátette, hogy az épített örökség védelmére is komolyan koncentrálni kell.

A városirányításról azt mondta, hogy a jelenlegi önkormányzati szerkezet nem képes hatékonyan irányítani Budapestet, mert a kompetenciák elosztása a főváros és a kerületek közötti alkalmatlan arra, hogy megvalósítsanak egy távlatos stratégiai modellt. Közölte, hogy a döntések sokszor elakadnak a kerületi önkormányzatok részérdekein.

Kitért a szociális kérdésekre, ezen belül a lakhatásra. Kijelentette, hogy a fővárosban gyakorlatilag nem ismerik a bérlakások, a szociális bérlakások intézményét. Elképzelése szerint ezért egy széles körű szociális bérlakás programot valósítanának meg. A politikus úgy látja, hogy ez a hajléktalanok problémájára is megoldást adhatna.

A kultúráról úgy nyilatkozott: az LMP nem kívánja megmondani, hogy a városlakóknak mit kell szeretniük, de segíteni szeretnének abban, hogy saját kezdeményezéseiket meg tudják valósítani.

Jávor Benedek úgy látja, hogy az LMP által kínált alternatíva képes megszólítani a városlakókat és képessé teheti a pártot arra, hogy ők adhassanak főpolgármestert Budapestnek. Hozzátette, hogy a fővárosi közgyűlésben szerzett pozíciókat ugyanolyan fontosnak tartják, mint a főpolgármesteri posztot és az LMP arra készül, hogy a lehető legerősebb frakciót hozhassák létre a közgyűlésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását