2024. május 18. - Erik, Alexandra

Két magyar fiatal tűnt el egy hajóbalesetben Philadelphiában

Uszály ütközött egy városnézőket, köztük magyarokat szállító kétéltű vízibusznak szerdán az egyesült államokbeli Philadelphiában; az ütközéstől a Delaware folyó vízébe borult 37 turista közül két magyar fiatal eltűnt.
2010. július 8. csütörtök 11:22 - HírExtra
Mosonmagyaróvári diákok

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és tanárai ültek azon a városnéző hajón, amely szerdán egy uszállyal ütközött a Delaware folyón Philadelphiában. A gimnázium igazgatója sem tud többet a két eltűnt fiatalról annál, mint amennyit a New York-i konzulátuson közöltek vele - írta a hvg.hu csütörtökön.

A baleset során a 37 utas és a személyzet tagjai a fedélzetről a folyóba estek, két magyar turista eltűnt.

A gimnázium igazgatója, Hansági Károly a hírportálnak azt mondta, hogy ő sem tud többet a két eltűnt fiatalról annál, mint amennyit a New York-i konzulátuson közöltek vele.
Trombitás Zsófia New York-i konzul csütörtökön a helyszínre utazik, hogy személyesen tájékozódjon az ügyről és az eltűnt magyarok utáni kutatásról. Az utat a hollandiai keresztény szervezet, az Atlantic Bridge International szervezte.

A délutáni kormányszóvivői tájékoztatón Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese ad tájékoztatást a philadelphiai balesetről.
Pataki Eszter, a Külügyminisztérium szóvivője csütörtök reggel az Origonak azt mondta: a balesetet szenvedett magyar csoport diákokból és tanárokból áll, a két eltűnt ember diák.

Az amerikai vöröskereszt közlése szerint egy nagyobb magyar egyházi csoport volt az utasok között. A két eltűnt magyart - egy 16 éves lányt és egy 20 éves fiút - a mentők órákon át folytatott elkeseredett kutatása ellenére sem sikerült megtalálni. A www.philly.com helyi hírportál beszámolója szerint a baleset után könnyebb sérülésekkel kórházba szállított turisták között is van három magyar gyermek.

Ütközés

Mint a híradásokból kiderült, a keleti parti metropolisban szárazföldi és vízi városnézést kínáló kétéltű jármű egy motorhiba okozta kisebb tűz miatt lerobbant és segítségre várt a Delaware folyón - helyi idő szerint szerdán kora délután -, amikor tíz perccel később beléjük futott egy salakot szállító motoros uszály, felborítva és összeroncsolva a vízibuszt. A jármű később el is süllyedt a Delaware folyó 15 méter mély vízében.

Az egyik amerikai utas szerint alig egy perccel a baleset előtt vették észre a közeledő uszályt, s mindössze 45 másodpercük volt, hogy a kétfős személyzet utasítására magukra kapják és gyerekeikre is feladják a mentőmellényeket. Szemtanúk szerint a vízből kiemelt turisták többségén ott volt a mellény.

A mentők sötétedésig nagy erőkkel folytatták a kutatást a két eltűnt magyar fiatal után, de éjjelre is két hajóval a helyszínen maradtak. Az intenzív kutatást csütörtök reggel folytatják.

A szóban forgó egyházi szervezet nevét és az utasok listáját nem közölték a híradások.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását