2024. május 10. - Ármin, Pálma

Csődközelben az MTV!

A Magyar Televízió (MTV) fizetési kötelezettségeinek átütemezésével és költségeinek minimális szintre csökkentésével sem tudja tovább fenntartani pénzügyi stabilitását, így 2010 júliusára "fennáll a veszélye a csődhelyzet valós bekövetkezésének" - áll abban az MTI birtokába került levélben, amelyet Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány MSZP által delegált elnöke, Czeglédi László csütörtökön juttatott el Schmitt Pálnak, az Országgyűlés elnökének.
2010. július 8. csütörtök 20:09 - HírExtra
A szerdai keltezésű levélben a kuratóriumi elnök a Magyar Televíziónál (MTV) június 30-ig kialakult, "kritikussá vált likviditási helyzetről", s ennek előzményeiről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

A levél kifejti, hogy a 2010. évi költségvetési törvény megvonta az intézménytől a céltámogatás teljes összegét, ami a társaság egész évi költségvetésének egyharmadát jelenti, s az elvonást a költségek átütemezése ellenére is csak 2010 júniusáig tudja ellensúlyozni a közmédium. A televízió a bérek és járulékaik, a bérleti díj, a közüzemi számlák, tagdíjak fizetésétől, alapvető beruházásoktól nem tud eltekinteni - mutat rá a levélben Czeglédi László.

Ezután a dokumentum azt részletezi, hogy a köztévé az APEH-től 2009 decemberében részletfizetést kért a járulékbefizetésre, amelyet a hatóság meg is adott számára. További gond, hogy az MTV nem rendelkezik az új gyártóbázisa bérleti díjának fedezetével: "a társaság a havi számlák egy részét tudja csak rendezni, így jelentősen kiszolgáltatott a bérbeadó türelmének" - áll a levélben, amely arra is figyelmeztet, hogy a bérleti díj nem fizetése súlyos szerződésszegésnek minősül, így a bérbeadó jogosult a szerződés azonnali felmondására, illetve a bérleti díj fedezeteként nyújtott 500 millió forintos bankgarancia beváltására. Ennek esetén az MTV-nek nincs forrása annak feltöltésére, így banki behajtás következhet be, ami teljes likviditási összeomláshoz vezethet - fogalmaz a dokumentum.

A levél a beszállítókkal szemben fennálló fizetési kötelezettségeket is bemutatja. Ezek szerint a televíziónak 2,2 milliárd forint lejárt szállítói kötelezettsége van, ebből több mint 700 millió 90 napon túli. "A jelen gazdasági helyzetben a belföldi szállítók többsége ennél hosszabb idejű kintlévőséget már nem tud kezelni" - emeli ki a levél, amely hozzáteszi, hogy sürgető az Európai Műsorszóró Unióval (EBU) szemben fennálló tartozás rendezése is.

A Czeglédi László kuratóriumi elnök által Schmitt Pálnak csütörtökön eljuttatott levélhez egy, a köztelevízió pénzügyi helyzetét bemutató dokumentum is tartozik, amely tíz évre visszatekintve mutatja be a jelen gazdasági helyzet kialakulásának körülményeit.

Az MTV-t felügyelő Magyar Televízió Közalapítvány szerdai ülésén az MSZP és az SZDSZ által delegált kurátorok tartózkodó, illetve nem szavazataival a testület az MTV menedzsmentjének előterjesztéséről úgy döntött, hogy nem engedélyezi a köztévének az egymilliárd forintos, egy év futamidejű banki hitelfelvételt. Ezt a döntést Fehér Zsuzsa az MSZP, valamint Kozák Márton az SZDSZ kuratóriumi delegáltjai az MTI-nek úgy magyarázták, hogy a testület nem látta a hiteltörlesztés valós garanciáit. Balogh László, a kuratórium KDNP által delegált elnökhelyettese viszont úgy nyilatkozott: a hitellel az új médiastruktúra felállásáig biztosítani lehetne a közintézmény biztonságos működését, stabilitását.

Szerdán az MTV közleményben reagált a történtekre: ebben kijelentették, hogy augusztusra veszélybe kerülhet a műsorszolgáltatás. "A Magyar Televízió augusztusban már nemcsak az úszó Európa-bajnokság közvetítését, hanem a műsorkészítést és a munkabéreket sem tudja tovább finanszírozni" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását