2024. május 9. - Gergely

Ötven év után szólalt fel az ENSZ-ben a brit királynő

Több mint 50 év után ismét felszólalt az ENSZ-ben a brit királynő; II. Erzsébet keddi beszédében méltatta a világszervezet nemes törekvéseit, ugyanakkor felhívta a figyelmet, keményen kell dolgozni azért, hogy a világ valóban az egyesült nemzetek közösségévé váljon.
2010. július 7. szerda 08:08 - HírExtra
A 84 éves királynő arról beszélt az ENSZ Közgyűlésében, New Yorkban, hogy a világszervezet az ő életében nemes törekvésekből a közjót szolgáló valódi erővé lett. Ezt kiemelkedő eredménynek nevezte, de az ENSZ 192 tagállamát képviselő diplomaták előtt kijelentette: jelentős nemzetközi együttműködésre van szükség a globális veszélyek leküzdése, a világon élők jólétének és méltóságának előmozdítása érdekében.

A királynő - aki 9 napos kanadai látogatása után utazott a keleti parti amerikai városba - korábban csak egyszer, 1957-ben, 31 évesen szólalt fel az ENSZ Közgyűlésében, négy évvel azután, hogy megkoronázták. Akkori beszédében sok sikert kívánt az alig egy évtizedes világszervezet működéséhez.

II. Erzsébet - aki utoljára 1976-ban járt New Yorkban - 16 ENSZ-tagország - köztük az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland - államfőjeként, és az 54 államot tömörítő Nemzetközösség fejeként mondott beszédet. Felidézte az 1957 óta bekövetkezett korszakos változásokat, főleg a tudományok, a technika és a társadalmi szemlélet terén. Nagyra értékelte az ENSZ tartósnak bizonyult alapcéljait, köztük a béke, biztonság és igazság előmozdítását, az éhezés, szegénység és betegségek elleni küzdelmet, továbbá az állampolgári jogok és szabadságok védelmét. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ-nek a jövőben is vezető szerepet kell játszani a globális veszélyek kezelésében, miközben nem veszti szem elől a biztonság, prosperitás és méltóság szavatolását minden ember számára.

Rövid, mindössze 10 perces beszédét óriási tapssal köszöntötték a Közgyűlés rendkívüli ülésén, a kétharmadrészt megtelt teremben. A királynő éppen a futball világbajnokság elődöntőjének félidejében szólalt fel, így a diplomatáknak nem kellett elszakadni a mérkőzés követésétől. Egyes források szerint a beszéd időzítésében szerepet játszott a dél-afrikai Fokvárosban rendezett meccs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását