2024. április 29. - Péter

Áll a bál Felzsősolcán?

Végletekig elkeseredett felsőzsolcaiak demonstráltak szerdán a helyi polgármesteri hivatal előtt, a város vezetői közül azonban senki nem ment ki közéjük, hogy panaszukat meghallgassa.
2010. július 7. szerda 13:21 - HírExtra
A júniusi árvízben szinte mindenüket elvesztett felsőzsolcai emberek azt akarták megtudni: mi lesz velük, lesz-e fedél a fejük fölött és ha igen, mikor, továbbá mi lesz a sorsa azoknak az adományoknak, segélyeknek, amelyek az ország minden szegletéből érkeztek a településre.
A csendesnek indult, a rendőrségen bejelentett demonstráció - amelyen körülbelül százötvenen vettek részt - akkor vált hangossá, amikor a résztvevőkben tudatosult, hogy a város vezetői közül senki nem megy ki közéjük. Ekkor többen a polgármester lemondását követelték, majd sokan benyomultak a polgármesteri hivatalba, a biztonsági emberek felszólítására azonban visszatértek az épület elé.

A demonstrálóknak nem volt szószólójuk, nem fogalmaztak meg semmiféle petíciót, többen közülük sírtak, volt, aki a polgármester lemondásán túl az önkormányzat feloszlatását is követelte.

Az MTI információi szerint Fehér Attila (független) polgármester Miskolcon, a megyeházán tárgyalt, a település újjáépítésének ügyében.

A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú Felsőzsolcán a júniusi árvíz miatt mintegy száznyolcvan ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt.

Hétfőn a felsőzsolcai árvízkárosultak egy 12 pontból álló követeléslistát adtak át a városba látogató Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárnak és Nagy Anna kormányszóvivőnek. Ennek első pontjában azt követelik a kabinettől, hogy független szakemberekkel haladéktalanul készíttessék el Felsőzsolca hidrológiai felmérését, különös tekintettel a város árvízi veszélyeztetettségére. Követelik továbbá, hogy e hidrológiai felmérés alapján készítsenek árvízvédelmi tervet, valamint például azt is: az elsődleges tervek alapján lábakon álló, de végül nem úgy épült M30-as autópálya lehajtóját építsék újra.

Mindemellett azt is kérték, hogy Felsőzsolca jelenlegi városvezetését váltsák le alkalmatlanság miatt, és nevezzenek ki újjáépítésért felelős kormánybiztost.

A kormány segít, de mikor?


Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden jelentette be, hogy több törvényi rendelkezés megváltoztatásával, illetve bevezetésével is segíti a kormány az árvíz miatt fedél nélkül maradt emberek elemi lakhatási feltételeinek biztosítását, valamint a katasztrófa okozta károk enyhítését. Az elemi lakhatás feltételeinek biztosítására 3 milliárd 176 millió forintot ad a kormány, de a támogatás igénylésére külön feltételeket szabtak és az összeggel tételesen el kell számolni.

Az MTI tudomása szerint ebből az összegből 1,7 milliárd jut Felsőzsolcának. Az önkormányzat várhatóan még ezen a héten rendeletet alkot a pénz elosztásáról, és egyenként tárgyal majd mindazokkal, akiknek az otthona odalett az árvíz miatt.
Forrás: MTI/Hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását