2024. május 13. - Szervác, Imola

Nem lesz jó az oroszoknak- bekeményít a Fidesz

A magyar kormány nyolc éven át "kiszolgálta" az orosz érdekeket, a jelenlegi magyar vezetők felelőssége, hogy ezután milyen irányba viszik tovább a magyar-orosz kapcsolatokat - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi budapesti könyvbemutatón.
2010. július 6. kedd 19:21 - HírExtra
A fideszes politikus úgy fogalmazott, hogy az orosz külpolitikai és gazdasági érdekek diktálták a magyarországi történéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt. Az elmúlt években az volt a cél, hogy Magyarország Oroszország közép-európai "hídfőállása" legyen - tette hozzá a frakcióvezető Gereben Ágnes, Az orosz kapcsolat című könyvének bemutatóján.

Lázár János szerint a közelmúlt egyik legfontosabb külpolitikai öröksége "az orosz-magyar gazdasági oligarchikus kapcsolatrendszer, amely az elmúlt nyolc esztendőben kialakult".

A mai vezetők felelőssége, hogy ezt a viszonyt milyen irányba terelik - mondta a frakcióvezető -, hozzátéve, Magyarország túlzottan kiszolgáltatott, mert energiaszükségletének 80-90 százaléka keletről érkezik, ami "kényszerpályára állítja a magyar gazdaságpolitikát". Az Oroszországhoz fűződő viszony egyúttal értékválasztást is jelent - mutatott rá. A kapcsolat gazdaságilag, stratégiailag előnyös lehet - mondta - ugyanakkor, mint fogalmazott - "Keletről sok minden jöhet, de demokrácia és szabadságjogok biztosan nem".

Csaba László egyetemi tanár illúziónak nevezte, hogy Oroszország jelentősége csökkent volna a közelmúltban. A nagy mennyiségben rendelkezésre álló nyersanyagforrások szerinte kedveznek a tekintélyelvű rendszer kialakulásának. Az energiaforrásokból adódó nagy jövedelem lehetővé teszi, hogy Oroszország szabadon, külső befolyás nélkül alakíthassa politikáját, magyarázta Csaba László, emlékeztetve, az országban az állam és a gazdaság nem válik szét egymástól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 7. 11:35
Nem kell rosszba lenni az oroszokkal, de amit Gyurcsány művelt az egyenesen talpnyalás volt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását