2024. április 29. - Péter

Fidesz: végre jönnek a betegbarát lépések

A Fidesz szerint négy éve vár az ország arra, hogy végre eltörölhessék az MSZP-SZDSZ-kormány "emberellenes, betegellenes" egészségügyi törvényeit. Ezek sorában az első az úgynevezett patikaliberalizációs törvény, amely ellen annak idején hiába tiltakozott a szakma, a lakosság - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes Heintz Tamás.
2010. július 6. kedd 15:05 - HírExtra
A politikus úgy látja, a patikaliberalizációval a gazdasági szereplők érdeke, nem pedig a betegek gyógyulása lett fontos. Sérült a gyógyszerbiztonság, fellazult a szakmai fegyelem, nem voltak egyenlő esélyei a betegeknek, nem érvényesült a gyógyszerész személyes felelőssége, a városokban pedig hegyén-hátán jönnek létre új gyógyszertárak, miközben az ellátás színvonala romlik - sorolta a képviselő az említett jogszabály szerinte súlyos következményeit.

A balliberális koalíció "politikai kalandorok kénye-kedvének szolgáltatta ki a gyógyszerellátást" - összegezte véleményét Heintz Tamás, hozzátéve, hogy a betegellátás és a gyógyszerellátás javításáért azonnali változtatásra van szükség. A kormány ezért az első intézkedések között hozzányúlt a gyógyszerellátás szabályozásához, az új szabályozáshoz, annak előkészítéséhez azonban idő kell, a jogalkotási program szerint ez legkorábban ősszel történhet meg - mondta.
Heintz Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, a "további károkozást" addig is meg kell akadályozni: le kell állítani a patikalétesítést és a patikafúziókat is.

A kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek azt a javaslatot, amely egyebek mellett rendelkezik a 2011. január 1-jéig átmenetileg tartó gyógyszertár-létesítési moratóriumról. Ennek lényege, hogy jövő év január 1-jéig közforgalmú gyógyszertár létesítését az egészségügyi államigazgatási szerv csak olyan településen engedélyezné, ahol a moratórium idején közforgalmú gyógyszertár megszüntette működését, és a településen nem működik patika.

A módosítás nem érinti az intézeti, a fiók- és a kézi gyógyszertárak alapítására vonatkozó szabályokat. A törvényjavaslat általános vitáját kedden hajnalban folytatta le az Országgyűlés.
Arra a kérdésre, hogy a patikaalapítás új szabályai mennyiben hasonlíthatnak majd a 2006 előtti állapotra, Heintz Tamás azt mondta: a lényeg, hogy a patikus "szakmai és egzisztenciális gazdája" legyen a patikának, vagyis például a tulajdonhányada több legyen mint 50 százalék.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. július 6. 15:09
Végre szakértő kezekben az egészségügy!
Emlékszünk még Horváth Ágnesre és a kórházi széfekre.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását