2024. május 7. - Gizella

Kiosztották a Moholy Díjat

Stefan Lengyel emeritus professzor és Gergely István belsőépítész, az egykori Magyar Iparművészeti Főiskola rektora veheti át idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Moholy Díját - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.
2007. november 21. szerda 18:50 - Hírextra

A tavaly márciusban alapított elismerést minden évben annak adományozzák, aki tevékenységével kimagasló módon hozzájárult az egyetem céljainak eléréséhez - olvasható az intézmény közleményében.

A Moholy-Nagy László (1895-1946) festő, fotográfus, művészeti szakíró nevét viselő díjat 2006-ban a művész leánya, Hattula Moholy-Nagy kapta.

Az indoklás szerint Stefan Lengyel emeritus professzor nyolc évvel ezelőtt kapcsolódott be az oktatásba az egyetemen. Mint írják, a Formatervező tanszék vezetőjeként friss levegőt hozott a MOME designer képzésébe.

Az általa bevezetett munkamódszerekkel, formatervezői szemlélettel és gyakorlattal, valamint azzal, hogy a tanszéki munkát nemzetközi kapcsolatrendszerbe integrálta, a képzés koncepciója lényegesen közelebb került a korszerű designoktatáshoz, és ezzel Moholy-Nagy szellemiségéhez - mutatnak rá a közleményben.

A másik díjazott, Gergely István belsőépítész 1982 és 1991 között volt a MOME elődjének számító Magyar Iparművészeti Főiskola rektora. Az indoklás szerint Gergely István munkássága nyomán a "komótos, anyagelvű, céhes alapokon nyugvó, kézműves orientációjú főiskola modern, mozgékony, gyors reagálásra képes európai dialektusú egyetemmé alakult" .

Az adományozók az elismeréssel kívánják tiszteletüket és hálájukat kifejezni Stefan Lengyel és Gergely Istvánnak korszakalkotó teoretikus, szervező és menedzseri munkájáért - írják a közleményben.

Az elismerést, a Péter Vladimir által tervezett plakettet pénteken adják át a díjazottaknak a MOME Auditóriumában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását