2024. május 2. - Zsigmond

Interneten hozzáférhető kulturális fotók

Saját archívuma mellett hét intézmény fotóanyagát teszi hozzáférhetővé a Kossuth Kiadó pénteken induló vállalkozása, a Cultiris Kulturális Képügynökség - közölte a csütörtöki sajtóbemutatón Kocsis András Sándor.
2008. október 30. csütörtök 16:27 - Hírextra
A kiadó vezérigazgatója elmondta, saját tapasztalatból tudják, gyakran milyen komoly feladat a megfelelő képek beszerzése egy-egy kiadványhoz, és milyen nehéz tisztázni, ki is egy-egy fotó jogtulajdonosa, ezért határozták el egy új fotóügynökség létrehozását.

Kocsis András Sándor hozzátette, a másfél éves munka után induló Cultiris partnerségre törekszik a kulturális intézményekkel is: eddig az Országos Széchényi Könyvtárral, a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, a Hadtörténeti Múzeummal, a Közlekedési Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárával, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeummal és a Néprajzi Múzeummal kötöttek együttműködési szerződést.

"Azt szeretnénk, hogy az intézmények kincseihez hozzá lehessen férni, és ebből bevételük is legyen" - fogalmazott. Az igazgató beszámolója szerint üzleti felhasználók számára a fényképek nyomdai minőségben is letölthetők lesznek.

Mint Keleti Éva fotóművész, az ügynökség tanácsadója megjegyezte, a Cultiris által jelenleg kínált húszezer kép talán kevésnek tűnik, de "olyan szakemberek szakfotói állnak rendelkezésre, melyek a fotográfia legmagasabb értékeivel rendelkeznek", ráadásul az archívum havonta 3-5 ezer képpel bővül.

A Cultiris internetes oldalát bemutató Földes László informatikai menedzser elmondta, az állomány gyors és pontos áttekintését szolgáló keresőrendszert fejlesztettek ki, így kulcsszavak, fotográfus vagy gyűjtemény szerint is lehet keresni, valamint formátum szerint szűrni a számtalan kategória - többek között híres emberek, kontinensek, városok, csillagászat, sport vagy gasztronómia - képeit.

Az adatbázisban Mai Manótól Keleti Éván és Eifert Károlyon át Gordon Eszterig számos régi nagy mester, illetve kortárs alkotó munkái megtalálhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását