2024. április 26. - Ervin

40 millió H1N1-vakcina megy a szemétbe

Az Egyesült Államok számára gyártott H1N1-vakcinák negyedének lejárt a szavatossága, így negyvenmillió adag, 260 millió dollár értékű gyógyszer kerül a szemétbe - tudósított a CBS televízió csütörtökön.
2010. július 2. péntek 08:41 - HírExtra
A már nem felhasználható oltóanyagot - egy részének a héten járt le a szavatossága - elégetik. A szemétbe jutó ellenszer mennyisége valószínűleg rekord lesz, évente ennek a fele szokott megmaradni. Ráadásul újabb adagok szavatossága is le fog járni, egy kormányzati tisztviselő szerint 30 millió további adag dózisra is ilyen sors vár. Ha a becslés valóra válik, akkor az amerikai lakosságnak szánt H1N1-ellenszer 43 százaléka megy veszendőbe.

Az országos járványügyi központ oltási centrumának igazgatója korábban már elismerte, hogy a vakcina egy részét ki kell dobni. Ugyanakkor kijelentette: szándékosan döntöttek úgy, hogy "több mint elegendő" mennyiséget gyártatnak, nehogy kevesebb legyen a szükségesnél. Sok egészségügyi szakértő attól tartott, hogy veszedelmes globális járvány alakul ki, az új típusú influenzában végül azonban kevesebben haltak meg, mint a hagyományos influenzákban.

Bill Hall, az egészségügyi minisztérium szóvivője is úgy vélekedett: sokkal helyesebb volt felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, mint ha oltószerhiány alakult volna ki. A CBS szerint az évente legyártott influenza elleni ellenszernek általában a 10 százaléka marad meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását