2024. május 27. - Hella

"Ahol háború van, ott nincsen győztes"

Váczi Norbert századossal, a Magyar Honvédség Különleges Műveleti Zászlóaljának tisztjével beszélgettünk háborúról és békéről, építésről és halálról. Hiába, ilyen a háború.
2010. június 29. kedd 07:44 - Győry S. József
Hogyan lett katona? Mi fogta meg ebben a hivatásban?

Én még sorkatonaként kezdtem a pályafutásomat, és nagyon megtetszett ez az élet. A sorkatonaság után egy rövid ideig visszamentem a civil szakmámba a kereskedelembe dolgozni, de amikor lehetőségem nyílt rá - vagyis visszamehettem szerződéses katonaként a hadseregbe - akkor kaptam az alkalmon és jelentkeztem. Mindez 1993-ban történt.

Mi tetszett meg Önnek a katonaéletben?


Idézet
"Minden harcos érzett már félelmet egy-egy csatától. Minden harcos csalt és hazudott már életében. Minden harcos indult már el olyan úton, melyet nem neki szánt a sors. Minden harcos szenvedett már jelenléktelen dolgok miatt. Minden harcos érezte már, hogy nem igazi harcos. Minden harcos követett már el hibát spirituális küldetése teljesítése közben. Minden harcos mondott már igent, mikor nemet akart mondani. Minden harcos bántott már meg olyan embert, akit szeret. Éppen ezért a fény harcosa: mert keresztülment mindezen, és mégsem vesztette el a reményt, hogy lehet jobb, mint az adott pillanatban." - Paulo Coelho
Mostani fejjel már nehéz megmondani. Tetszett, hogy maximálisan megszervezettek, rendezettek voltak a körülmények. Mind a hivatásos, mind a sorkatonák élete viselkedése kiszámítható volt, előre lehetett tervezni a mindennapokban, ami számomra vonzó volt. Nem elhanyagolható, hogy érdekes technikai felszereléseket, fegyvereket ismerhettem meg.

Ön a Különleges Műveleti Zászlóalj századosa.

Mint mindenhol a világban, hazánkban is egy speciális alakulatot jelent a különleges erő. Specialitása a felépítésében, valamint a rendhagyó, NATO mintára történő kiképzésben rejlik. Amerikai segítséggel különböző technikai eszközöket illetve felszereléseket vehetünk igénybe, amelyekkel a kiképzést és a feladatainkat végrehajtjuk.

Említett egy speciális kiképzést. Mit értett alatta?

Engedje meg, hogy ne részletezzem a kiképzést, hiszen ez szolgálati titoknak minősül. A lényeg az, hogy egy különleges műveleti katona plusz fizikális és pszichés terhelést kap a kiképzés folyamán, pontosan azért, hogy felkészítsék a későbbi feladataira, illetve fontos, hogy a kiképző és a kiképzett is tisztában legyen a saját fizikai és mentális határaival. Mi nem vagyunk kommandósok, ők csak a filmekben léteznek. Mi ugyanolyan katonák vagyunk a Magyar Honvédség kötelékén belül, mint bármelyik másik társunk, a különbség a technikai felszerelésünkben és a másfajta kiképzési tematikában rejlik.

Melyik hadműveleti területen kamatoztatta tudását?

Két évet töltöttem Cipruson ENSZ katonaként 2000-ig, majd 2003-ban ismét Cipruson teljesítettem szolgálatot katonai rendőrként. 2008-ban és 2009-ben Afganisztánban is volt lehetőségem szolgálatot teljesíteni.


Mit tapasztalt Afganisztánban? Milyenek az ott élő emberek, hogy viszonyulnak a külföldi katonákhoz?


Én arról tudok beszélni, hogy mi, mint magyar katonák, mit láttunk odakint. Semmi problémánk nem volt velük, az emberek tisztában vannak azzal, hogy a katonák azért vannak odakint, hogy megkönnyítsék a mindennapjaikat. Alapvetően barátságosak, nyitottak az újdonságok és az ismeretlen emberek felé.

Értik is, vagy csak megélik a háborút?

Korosztályokra lehetne bontani a kérdés megválaszolását, de ebben nem vagyok szakember. Én azt láttam, hogy amikor a katonáink közöttük mozogtak, barátságosnak tűntek. A képzettségük, tehát az iskolai hiányosságaik miatt előzetes információkkal kevésbe rendelkeznek Európáról és az itteni életről, azonban ezt igyekeznek bepótolni. Tájékoztatókból illetve filmekből ismerhetik meg, hogy hol van Magyarország, illetve hogy miért vagyunk az országukban, miért szeretnénk őket támogatni, segíteni. Az afgán hétköznapi ember azonban teljesen barátságos.

Mi volt a feladata Afganisztánban?

Az újjáépítési csoporttal voltam odakint, hadműveleti tisztként szolgáltam. Az én feladatom más kollégáimmal együtt a kint lévő, mindennap járőröző magyar katonák koordinálása, illetve lehetőségek függvényében támogatása volt.

Hogyan látja, mit hoz Afganisztánban a közeli jövő?

Nem vagyok politikai szakértő, katona vagyok. Én is hallom a híreket, azt viszont nem tudom, hogy ezen hírek mögött mennyi valóságtartalom van. Ha mégis újabb feladatot kapunk a Magyar Honvédség vagy a NATO irányából, azt maximálisan, a legjobb tudásunk szerint fogjuk végrehajtani.

Szemtanúja, esetleg részese volt valamilyen fegyveres konfliktusnak?

Nem, nem voltam.

Mi a véleménye a mai háborúkról? Míg korábban a képzettebb, jobb harcos győzött a csatatéren, addig jelen korunkban a magasabb technikai szinten álló hadsereg katonája győzedelmeskedik.


Ahol háború van, ott nincsen győztes, mindegyik fél vesztesen jön ki belőle. Az én véleményem szerint nem is ebből a szemszögből kell hozzáállni, hanem abból, hogy teljesítsük a kötelességünket, amit a NATO előír nekünk és ebből a maximálisat hozzuk ki.

A háború egy olyan dolog, ahol ölnek, vagy ölnöd kell, ezt Önnek nyilván nem kell magyarázni. Hogyan viszonyul ehhez a dologhoz?

Igen, a háború valóban ilyen. Minden katonának a személyi védelme adott esetben ösztönből jön, azonban a magyar katonák különösen jók abban, hogy ezeket az ösztönöket leküzdjék. Tudják, hogy ésszel kell tevékenykedni mind idehaza, mind a külföldi feladataink végrehajtása során.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását