2024. április 19. - Emma

Valójában milyen kormányra van szükségünk?

A válságkezelő kormányprogramok jönnek, mint tavaszi legyek a pörköltre. Ám ahogy azok, úgy e programok is rendkívül gyengék, kiforratlanok. Megvizsgáltuk, mit ajánl egy Parlamenten kívüli párt, az LMP a helyzetre.
2009. április 3. péntek 07:30 - HírExtra
A rendkívül unalmas politikai palettán talán az egyik legizgalmasabb új formáció a Lehet Más a Politika (LMP) beszédes elnevezésű párt. A Védegyletes fiatalokból alakult, eleinte igencsak idealista társaságnak különféle ötletes akciókkal sikerült átlépnie a média ingerküszöbét.

Megjelenésüket a jelenlegi parlamenti pártok nem nagyon szeretik tudomásul venni, mert őszinte nyíltságuk, valamint nevükben is megfogalmazott egyértelmű üzenetük mindannyiuk kritikája. Ez pedig kifejezetten irritálja az Országgyűlés patinás székeibe közel húsz éve beleégett politikusokat.

Programhiány

Az unásig ismert pártok a gazdasági válságra csupán folyton változó programokat, vagy civil műhelyek által készített forgatókönyveket tudnak felmutatni. Saját szakértőik nem igazán járnak élen a gazdaságkezelésben. Az LMP ezért most megfogalmazta azokat az elvárásokat, amiket az új kormánnyal szemben támaszt, illetve amivel semmiképpen sem értenének egyet.

Az újkormánynak három alapvető feladata lesz az LMP szerint. Meg kell teremtse a pénzügyi stabilitást, biztosítva a létfontosságú külországi bizalmat. Ám a stabilizáció terheit nem szabad csupán egyes rétegekre hárítani, valamint megoldást kell kínálnia a strukturális problémákra, a fejlődés fenntarthatóvá tételére is.

Bajnai ötletei

Az LMP Bajnai Gordon eddig megismert programjára is reagált. Úgy látják, ezek közül semmiképpen sem szabad meglépni azt, hogy olyan szerkezetű államháztartási kiadáscsökkentés történjen, ami csak a nyugdíjasokat és más, kiszolgáltatott csoportokat érint (például a nyugdíjak csökkentése a személyi jövedelemadó felső sávjainak csökkentésével párhuzamosan). Határozottan ellene vannak az anyasági támogatások csökkentésének.

Másrészt azt a kiadáscsökkentési módszert is elítélik, aminek kevés a haszna, a kára viszont hosszú távú és előrelátható. A cafeteria-rendszer megadóztatása például a hazai turizmust és vendéglátást érintené rendkívül hátrányosan, de a közcélú adományok vagy a civil szervezetek által adott természetbeni juttatások megadóztatása is ilyen, mert az LMP szerint tönkretenné a karitatív szférát.

Nem kell leépítés!

A párt úgy látja, nem lenne szabad pénzügyi szemléletű, erőltetett leépítést végrehajtani az állami szférában: válság idején megengedhetetlen, hogy elbocsátásokat kezdeményezzen az állam. Ezek az LMP szerint kezelhetetlen társadalmi feszültségek gócpontjai lehetnek.

Szintén elítélik a szociális segélyezés csökkentését. Ez ugyanis csak a nyomort növelné. Természetesen azt megjegyzik, hogy a visszaélésekkel szemben fel kell lépnie az új kormánynyak.

A privatizációt határozottan rossz iránynak tartják. Ma már legfeljebb a közszolgáltatásokban lehet komolyabb magánosítást végrehajtani, ez azonban nem szolgálná a nemzet érdekeit. A MÁV finanszírozásának csökkentését az LMP szerint nem szabad stratégiai átalakítás nélkül megtenni. A vasút a fenntartható közlekedés alapeleme – mondják.

De mit kell tenni?

Az LMP szerint a következő kormánynak egyszerűsítenie kell az adórendszert, a kivételek körét pedig le kell csökkenteni. A munkát terhelő járulékokat számottevően kell csökkenteni, főképp a minimálbér szintjén. Ennek részleges ellentételezésre a jövedéki adók, az ÁFA, a vagyonadók és a zöld adók kivetése szolgálhat.

A pártfinanszírozást meg kell változtatni és határozott korrupcióellenes lépéseket kell tenni. A külső tanácsadócégekkel, szolgáltatókkal kötött szerződéseket felül kell vizsgálni. Az állami szféra béreit egy évre be kell fagyasztani. Mindezen kívül az adminisztrációs terheket is erősen csökkenteni kell.

Az LMP a munkahelyek megtartását nem egyedi cégek támogatásával oldaná meg, hanem hitellehetőségek biztosításával.

A párt szerint a szén-dioxid kvóták eladásából származó bevételeket a megújuló energiákat hasznosító programokra kell költeni. Az LMP itt kevésbé kihangsúlyozott, de programjában egyértelműen meghatározott célja a gazdaság környezetvédelmi oldalról való megújítása és felépítése. Ez sajnos jelenleg egyik parlamenti pártnak sem szerepel a tervei között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását