2024. április 27. - Zita

A franciák is szigorítottak a családi pótlékon

A francia nemzetgyűlés kedden elfogadta azt a kormánypárti javaslatot, amely alapján rendszeres iskolai hiányzás esetén, egy első figyelmeztetés után megvonhatóvá válik a családi pótlék a szülőktől.
2010. június 29. kedd 21:54 - HírExtra
Nicolas Sarkozy államfő korábban jelezte: szeretné, ha az intézkedés már az őszi tanévkezdéskor életbe lépne. A tervezet alapján amennyiben a gyerek ismét rendszeresen jár iskolába legalább egy hónapig, a juttatásokat visszamenőleg is átutalják a családoknak az illetékes szervek.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a 2007-2008-as tanévben a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak hét százaléka hiányzott rendszeresen igazolatlanul.

Az ellenzék a javaslat ellen szavazott, amelyet a legfőbb pedagógus szakszervezetek és szülői egyesületek sem támogattak. A szocialista Yves Durand azzal vádolta meg a kormánypártot, hogy feladta az esélyegyenlőség elvét és ennek árát a leginkább kiszolgáltatottakkal fizetteti meg. A kommunista Marie-Hélene Amiable pedig azt hangsúlyozta a vitában, hogy a kormány nincs tisztában a hiányzások valódi okaival, s a vélt gyógyírrel még inkább megbélyegzi a nehéz helyzetben lévő családokat.

A törvényjavaslat fokozatosan teszi lehetővé a családi pótlék megvonását rendszeres hiányzás esetén: amennyiben egy tanuló legalább négyszer hiányzik igazolatlanul egy hónapon belül, az oktatási intézmény vezetője értesíti a megye oktatási vezetőjét. Ez utóbbi írásban figyelmezteti a családot és segítséget javasol a szülőknek. Ezzel párhuzamosan a megye közigazgatási vezetője a szülőkkel "szerződést" irat alá az őket érintő felelősségről. Amennyiben a tanuló a következő hónapban is többször hiányzik, az oktatási vezető felszólíthatja az illetékes szerveket a családi pótlék utalásának felfüggesztésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását