2024. május 17. - Paszkál

Áramtőzsde: július 1-től indul a kereskedés

Hosszú előkészületek után július elsején megnyílik a Budapesti Áramtőzsde, megkezdődik a kereskedés a HUPX-on.
2010. június 28. hétfő 08:15 - HírExtra
A Magyar Villamos Művek csoporthoz tartozó villamosenergia rendszerirányító, a Mavir 2007 májusában hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t 20 millió forint alaptőkével. A projekttársaság legfőbb feladata az előkészítő munkák elvégzése volt a szervezett villamosenergia-piac létrehozása érdekében. A HUPX mintegy félmilliárd forint értékű beruházása öt éven belül térül meg.

A tőzsdetársaság 2009 áprilisában kapott 10 évre szóló engedélyt a Magyar Energia Hivataltól a tőzsde működtetésére. A kereskedés lényegében reggel történik, de a korábban 9.30-ra tervezett zárást a kereskedők kérésére eltolták 10.45-re. Az üzleteket euróban számolva megawattórában kötik a tőzsdén, de a KELER KSZF-en keresztül lehetőség van forintban történő elszámolásra is.

Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a budapesti áramtőzsde díjai az európai piaci árskála közepén lesznek, elég vonzóak ahhoz, hogy érdemes legyen a HUPX-on kereskedni.

A HUPX jelentős szerepet játszhat az európai piacok integrálásában, amelynek első lépése a piacok összekapcsolása lehet az országhatáron. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervezett villamosenergia-piac fontos intézményként fogja elősegíteni az egységes európai piac létrejöttét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását