2024. június 16. - Jusztin

Martonyi Hillary Clintonnal is tárgyal

Martonyi János külügyminiszter helyi idő szerint szerdán Washingtonba érkezett, és tárgyalásokat folytatott a Transzatlanti Törvényhozók Párbeszéde nevű fórum vezetőivel.
2010. június 24. csütörtök 09:21 - HírExtra
A miniszter - aki 48 órás látogatásra érkezett az Egyesült Államok fővárosába, útjának középpontjában az amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal való csütörtöki találkozó áll - az amerikai-európai parlamenti fórum elnökével és alelnökével, Shelley Berkley és Jim Costa kongresszusi képviselővel folytatott megbeszélést. "A magyar külpolitika egyik nagyon fontos célja, hogy a transzatlanti párbeszédet minden lehetséges területen előmozdítsa, nemcsak a biztonságpolitikában, hanem a gazdasági együttműködés, netán a törvényhozások harmonizációja terén is" - mondta az MTI-nek.

Utalt rá, hogy 2011 első felében, valószínűleg április környékén Magyarországon fogják megrendezni az Európai Parlament megfelelő csoportja és az amerikai kongresszus képviselői közötti találkozót.

A miniszter találkozott Richard Morningstar energiabiztonságért felelős külügyminiszteri különmegbízottal is. A megbeszélésről a miniszter elmondta: egyetértettek, hogy a Nabucco olajvezeték esélyei az utóbbi időben javultak, és az Egyesült Államok továbbra is teljes támogatásáról biztosítja a projektet. Abban is egyetértettek: az Európai Unión belüli feladatok megoldása érdekében a szélesebb értelemben vett közép-európai együttműködést energiaipari téren is erősíteni kell.

Martonyi János az MTI-nek elmondta: az új magyar kormány megalakulását mindenki nagy örömmel üdvözli. Örülnek annak, hogy az új kormánynak egyértelmű, kétharmados többsége van; ez egy olyan politikai stabilitást biztosít, amely lehetőséget ad könnyebben és gyorsabban megbirkózni a gazdasági gondokkal - tette hozzá.

A nagykövetség előzetes tájékoztatása szerint a péntekig tartó külügyminiszteri látogatás fő célja annak megerősítése, hogy az új magyar kormány elkötelezett az amerikai-magyar stratégiai szövetségesi kapcsolatok, a sok szálon futó együttműködés további erősítése mellett, és kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében. Martonyi tárgyalásokat folytat az adminisztráció és a törvényhozás vezetőivel, valamint találkozik a politikai, gazdasági és tudományos élet számos kiemelkedő személyiségével, mások mellett Madeleine Albright volt külügyminiszterrel és Nancy Brinker egykori budapesti nagykövettel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását