2024. április 18. - Andrea, Ilma

Zenévé alakítják az univerzum keletkezését

Zenemű lesz az univerzum keletkezéséből: a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) a fényhez közeli sebességgel ütköztetett protonnyalábok mérési eredményeit alakítják át az emberi fül számára is hallható hangokká.
2010. június 23. szerda 21:57 - HírExtra
Az isteni részecskeként is emlegetett Higgs-bozon után kutató fizikusok célja, hogy a szerintük roppant érdekes "mini ősrobbanások" mérési eredményeit - amelyek a laikusok számára csak szuperszámítógépeken tárolt felfoghatatlan méretű adathalmazoknak tűnnek - zeneként lejátszható művekké konvertálják.

A világegyetem keletkezését szimuláló LHC detektorai érzékelik az ütköztetett protonokból szétrepülő részecskék irányát és az ütközésből származó energia intenzitását, ha ezeket az adatokat egy megfelelő szoftverrel vizsgáljuk, a részecskék útvonalából igen kellemes melódiát kapunk - magyarázta Lily Asquith, aki a hadronütköztető Atlas detektoránál dolgozó kutatócsoport munkatársa.

A mérési eredmények hanggá alakítását az interneten a www.lhcsound.com címen található, The Sounds of Science, (Tudomány hangjai) honlapon magyarázzák el a fizikusok. Az oldalon már most is hallható az isteni részecske lebomlásának, a protonok ütköztetésének és a detektor tisztításának zenévé alakított változata.

A folyamatosan bővülő honlap fejlesztői többek között telefonokra tölthető csengőhangok létrehozásán is dolgoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását