2024. május 19. - Ivó, Milán

Amerikai belvita Obama gúnyolásáról

Az amerikai védelmi miniszter élesen bírálta kedden az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnokát, Stanley McChrystal tábornokot, amiért az egy riportban felfedte, hogy ő és környezete korábban méltatlan, gúnyos hangnemben beszélt Barack Obama elnökről és tanácsadóiról.
2010. június 23. szerda 06:52 - HírExtra
"Úgy vélem, hogy McChrystal tábornok súlyos hibát vétett és rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot az ügyben" - közölte Robert Gates. Kijelentette: az afganisztáni küldetést egységes akarattal kell folytatni. Arra nem utalt, hogy szerinte a tábornoknak távoznia kellene-e posztjáról - megfigyelők szerint Obamának nem marad sok választása -, de annyit közölt, hogy a főparancsokkal személyesen akar tárgyalni az ügyben.

A Fehér Ház magyarázattételre hazarendelte Kabulból Washingtonba a tábornokot. A The New York Times szerint Obama dühöngött a cikk miatt. Robert Gibbs szóvivő McChrystal sorsával kapcsolatban úgy fogalmazott: minden lehetséges.

McChrystal tábornok a Rolling Stone magazin pénteken megjelenő számában szereplő interjúban egyebek mellett arról beszélt: csalódott, amikor először találkozott Obamával, úgy érezte, az elnök felkészületlen. A főparancsnok elmondta: bár Obamára szavazott az elnökválasztáson, kettejüknek nem sikerült közös nevezőre jutniuk, és meglehetősen nehéz volt meggyőzni a vonakodó elnököt arról, hogy még több katonára van szükség Afganisztánban.

Az afganisztáni szövetséges haderők főparancsnoka bocsánatot kért kedden az interjú miatt, amelyben csípős hangú megjegyzések olvashatók az Obama-adminisztráció több tagjáról. Bocsánatkérésében azt írta, hogy mély tiszteletet és csodálatot érez Obama és nemzetbiztonsági csapata iránt.

A CNN értesülése szerint McChrystal személyesen Obama elnöknek számol be nyilatkozatairól szerdán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását