2024. május 22. - Júlia, Rita

Fehéroroszország elzárja a Nyugatra tartó gázvezetékeket?

Egyes hírügynökségi jelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már rendelkezett a Nyugat-Európa felé orosz gázt szállító vezetékek lezárásáról.
2010. június 22. kedd 13:55 - HírExtra
Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy nincs értesülése a gázszállítások leállításáról, és elvárja mind Moszkva, mind Minszk részéről a szállítási szerződések tiszteletben tartását. Ugyanakkor Brüsszelben azt is elmondták, hogy az orosz-fehérorosz gázvita az uniós gázfogyasztás mindössze 6,25 százalékát érintheti. Az uniós szóvivő szavai szerint Litvánia, Lengyelország és Németország az a három állam, amely érintett lehet.

Kedd délelőttől a Gazprom már 30 százalékkal kevesebb földgázt szállít Fehéroroszországnak, ugyanakkor Minszk jelezte, ha az orosz vállalat folytatja a csökkentést, akkor megcsapolják az Európába irányuló gázvezetéket. Erre reagálva a Gazprom azt közölte: biztosítani fogja, hogy ne érintse az európai fogyasztókat, ha Fehéroroszország beváltja fenyegetését. Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezető-helyettese - akit a RIA Novosztyi hírügynökség honlapján idézett - elmondta: "minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy európai fogyasztóikat ne érintse a gázvita".

A Gazprom hétfőn délelőtt 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást Fehéroroszországnak, miután lejárt az adósság törlesztésére adott határidő, de korábbi közlés szerint a csökkentés mértéke elérheti a 85 százalékot, amennyiben Minszk nem rendezi tartozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását