2024. május 14. - Bonifác

Kirgizisztán: javuló helyzet

Szemtanúk szerint lassan rendeződni látszik helyzet a dél-kirgizisztáni Osban és Dzsalálábádban, de a közállapotok még mindig nyomorúságosak a két városban, amely az elmúlt héten súlyos etnikai zavargások helyszíne volt.
2010. június 17. csütörtök 14:05 - HírExtra
Csütörtökön Osban már visszatért súlyosan megrongálódott otthonába egy maroknyi, korábban elmenekült üzbég kisebbségi. A helybeliek ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy a nemzetközi segélyszállítmányok érkezése ellenére nincs elegendő élelem, ivóvíz, és sokan fedél nélkül vannak. Mindesete a fékevesztett kirgiz csőcselék garázdálkodása már abbamaradt, fokozatosan helyreáll a tömegközlekedés és a közüzemi szolgáltatás, és kinyitnak az üzletek is.

Osban katonák fésülik át azokat gócpontokat, ahonnan az elmúlt napon még mindig lövéseket adtak le a civil lakosságra.

A közeli kirgiz-üzbég határsávban ugyanakkor még mindig ezrek várakoznak arra, hogy valamelyik irányban elindulhassanak. Üzbegisztán felé határzár - betontömbök és szögesdrótkerítések -, a másik irányban pedig a kirgiz hatóságok által létesített ellenőrzőpontok állják útjukat.

Az átmeneti kirgiz kormány eközben újból leszögezte, eltökélt szándéka, hogy megtartja az új alkotmányról június 27-ére kiírt népszavazást, hogy egyértelművé tegye legitimációját.

Az ügyben tartott biskeki sajtótájékoztatóján Azimbek Beknazarov kormányfő-helyettes arra sarkallta honfitársait, hogy menjenek el szavazni. "Aki kirgiznek tartja magát, annak voksolnia kell a referendumon" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását