2024. április 19. - Emma

Nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - kormánypárt lévén - nem szavazza meg a kabinet ellen benyújtott ellenzéki indítványt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) területi elnökei ugyanakkor azt várják a szövetségtől, hogy ne álljon ki a költségvetési megszorító intézkedések mellett.
2010. június 15. kedd 13:17 - HírExtra
A román parlament két háza kedd délelőtti együttes ülésén már megkezdte a vitát a bizalmatlansági indítványról, amelyet az ellenzéki szociáldemokraták nyújtottak be, és amelyet az ugyancsak ellenzékben lévő liberálisok is támogatnak. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az RMDSZ által alkotott koalíció megbukhat, ha az indítvány átmegy a törvényhozó testületben.

Bár a PD-L soraiban már néhányan szembehelyezkedtek saját pártjukkal, Markó Béla, az RMDSZ elnöke több nyilatkozatában is leszögezte: a szövetség - kormánypárt lévén - nem fog saját kormánya ellen voksolni.

Csakhogy az EMNT területi elnökei nyílt levélben szólították fel az RMDSZ-t, hogy ne cselekedjenek a választóik érdekeivel szemben. "Önök magyar szavazatokkal jutottak be a parlamentbe, önöknek az erdélyi magyar közösség érdekéért kell felelősséget vállalniuk, nem a kormány elhibázott politikájáért. Ne a bérből élőkkel, a kisnyugdíjasokkal, a gyermeket nevelőkkel fizettessék meg azt, hogy a lassan két éve tartó világválságra be nem tartott választási ígéretekkel válaszol a román politika, gazdaságélénkítő programok helyett" – fogalmaz Gergely Balázs közép-erdélyi, László János székelyföldi, valamint Orbán Mihály partiumi régióelnök. Szerintük az RMDSZ-nek nem szabadna megszavaznia egy olyan törvényt, amely - mint írják - "csak elmélyíti a válságot, és mély nyomorba, a lét peremére szorít több százezer embert".

Korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) is hasonló kéréssel fordult az RMDSZ-hez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását