2024. május 7. - Gizella

Kirgizisztán: nyugodt éjszaka, de forrongó indulatok

Viszonylagos nyugalomban telt a keddre virradó éjszaka Kirgizisztánban, mindazonáltal az etnikai alapú erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma keddre 170-re, a sebesülteké több mint 1700-ra növekedett.
2010. június 15. kedd 11:39 - HírExtra
Az erőszakhullám múlt pénteki kezdete óta több mint százezer üzbég kisebbségi - többségükben nő - menekült Üzbegisztánba - közölte Abdullah Aripov üzbég miniszterelnök-helyettes, aki előző nap a határ lezárását bejelentette. Viszonylagos nyugalom volt a zavargások kiindulópontjának számító dél-kirgizisztáni Osban, ahol helyi lakosok szerint csak két-három elővárosi településen tapasztalható feszültség.

Bektur Aszanov megyei ügyvezető kormányzó mindazonáltal az állami televízióban azt mondta, hogy egyes erők az erőszak kiterjesztését akarták elérni.

Omurbek Szuvanaliev, a kirgiz egészségügyi minisztérium képviselője is azt mondta, hogy stabilizálódik lassan a helyzet az ország déli részén. A rendfenntartó erők az éjszaka biztosították a nyugalmat és a humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását. Legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy miképpen vegyék elejét a különböző provokatív híreszteléseknek, amelyek nyugtalanságot szítanak és fokozzák a feszültséget.

A kirziz egészségügyi tárca adatai szerint eddig 170-en haltak meg és 1762 a sebesültek száma. Utóbbiak közül 826 embert kórházban ápolnak.

A tényleges helyzet ugyanakkor ennél súlyosabb lehet, mivel egyes, üzbég menekültek beszámolóira alapozott hétfői jelentések szerint, a határra vezető út mentén sok halott hevert, akárcsak a határtól alig néhány kilométerre fekvő Os város utcáin. Egy nő elmondta, hogy az út mellett elszenesedett női holttesteket látott, és páncélozott szállítójárművekből lőttek rájuk.

Más szemtanúk arról számoltak be, hogy az üzbég sebesültek félnek a kórházakba menni segítségért. "Megtagadják tőlünk a belépést a kórházba, és azt állítják, hogy oda csak kirgizeket fogadnak be" - mondta az egyik menekült, aki szerint egyedül Osban ezren haltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tramcrash
2010. június 17. 14:31
Sajnálom őket... de ez hogy megtagadják tőlük a belépést a kórházba?? ez mi??? a szememnek nem akartam hinni kb....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását